Menu Zavřít

Kalouskův zázrak

3. 4. 2013
Autor: euro

Informace o kvartálním plnění státního rozpočtu člověku, který sleduje státní kasu, při podrobnějším studiu vyrazí dech. Meziroční růst inkasa daně z přidané hodnoty téměř o čtvrtinu je těžko vysvětlitelný. Pokud by tak dopadl celý rok, přibylo by oproti loňsku do státního rozpočtu čtyřicet miliard.

Jistě, poskočila nám sazba o jeden procentní bod, ale proti tomu jde stále trvající pokles maloobchodu a stagnující mzdy. Že by se opravdu berňáky tak pochlapily a skočily na plátce?

Kdo ví. Nenadálý růst by mohl totiž také znamenat, že čísla o přidané hodnotě vytvořené v Česku, která vykazuje statistický úřad, jsou chybná. Po loňském daňovém skoku právě v případě DPH pravděpodobně řada poplatníků zapřela významnou část své ekonomické aktivity a přesunula ji do šedé zóny, kde z ní žádnou daň neplatila. A nyní se vracejí pokorně zpět, protože očekávaný armageddon v poptávce se nedostavil. Anebo to může znamenat, že recese vykazovaná řadu smutných čtvrtletí nemusí být hluboká a docela možná nemusí být vůbec recesí.

Poplatníci v ilegalitě

Ukazuje se, že reakce na zvýšení daní v Česku není jiná než jinde ve světě. Část poplatníků se prostě vzbouří a uteče do ilegality. To by měli pečlivě analyzovat zejména politici, kteří se chystají po příštích volbách zvyšovat daně jako o život. Ono to vždy nemusí končit tak rychlým návratem vzbouřenců pod světlomet finančního úřadu. Ona se ta DPH přece jen hůře švindluje než daně z příjmu.

Přesto je stále ještě možné, že jde v případě nejnovějších povzbudivých čísel o mimořádný výkyv, který se časem vysvětlí, a důvod k radosti se rozplyne. Za měsíc budeme chytřejší. To totiž dorazí letos už druhá dávka od malých plátců odvádějících DPH čtvrtletně a právě na nich by měl být vidět návrat do daněné ekonomiky nejlépe. Každopádně pokud to se státní kasou bude takhle pokračovat, bude muset i mnohý socialista přiznat, že Miroslav Kalousek se tentokrát modlil dobře a na správném místě.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Opencard na dráze

BRAND24

Princezna Koloběžka na Kypru

Barák od střechy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).