Menu Zavřít

Kalouskovy nápady

16. 9. 2010
Autor: profit

Říká se, že některé špatné zprávy je nutné zvlášť citlivým lidem dávkovat, tedy říkat postupně. Aby neutrpěli šok a neměli z toho dlouhodobé psychické a zdravotní následky.

Autor: Jan Blažíček

Naše zdraví chce zřejmě ochránit ministr financí Miroslav Kalousek, který národu postupně oznamuje, kde co zdaní a za co si připlatíme. Už se pomalu bojím otevřít ráno noviny. Před pár dny v nich Kalousek představoval svou povodňovou daň, která ovšem nikoho příliš nezatíží. Co by komu udělala stokoruna měsíčně, že?

BRAND24

Pak národu oznámil další nápad, zdanit úspory v životním pojištění, pokud si je lidé vyberou předčasně, tedy před 60 roky věku. Vždyť firmy, které takto zaměstnancům přispívají, jim přilepšují bokem. Bez zdanění. Celkem jim takhle ročně můžou dát až 24 tisíc korun, a kdyby to danili, budou muset vydat téměř dvojnásobek. A aktuálně poslední nápad? Zaměstnavatelé by měli každý měsíc podávat hlášení o srážených a odvedených zálohách na daň z příjmu svých zaměstnanců. Dosud to stačilo jednou ročně. Prý se tak včas přijde na ty, kteří daně neodvádějí, a efektivnější bude i výběr daní do veřejných rozpočtů. Podle Kalouska to nebude nic hrozného, protože takový souhrn bude možné posílat i mailem.

Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají, nabízí se říci. Kde je snížení administrativní zátěže, tolik slibované před volbami? A co ještě můžeme od staronového ministra financí čekat? Poté, co v době začínající krize předpovídal plusové výsledky českého HDP, můžeme čekat úplně všechno. Pokud udrží frekvenci nových daňových nápadů, tedy zhruba dva do měsíce, dočkáme se do Vánoc dalších šesti zdanění. Čeho by se mohly týkat, se radši neodvažuji ani odhadnout.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).