Menu Zavřít

Kalouskova křídla

24. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Ministr financí si nadělal dost nepřátel

Přecenil ministr financí Miroslav Kalousek své síly? Mnoho občanských demokratů má pocit, že lidoveckému politikovi příliš narostla křídla. Za jeden z důkazů považovali Kalouskovu snahu prosadit rok 2012 jako datum pro zavedení eura. Dalším bylo zpochybnění politické dohody o snížení sazby daně z příjmu obyvatel v roce 2009. Ať už ministr financí dohodu skutečně porušil, či nikoliv (záleží na výkladu), tentokrát naštval nejen Vlastimila Tlustého a jeho spojence, ale také mnoho dalších vlivných občanských demokratů. Mnozí v ODS se domnívají, že základní Kalouskovou politickou metodou je zasévat sváry.
Ministr nemůže nyní počítat s tím, že získá podporu alespoň části ODS pro vstup ČR do eurozóny v roce 2012. Proti stanovení data se postavil i premiér Mirek Topolánek, jenž navíc Kalouska fakticky donutil, aby tento cíl vypustil z navrhované nové verze strategie pro zavedení eura (více na straně 14). Otázkou zůstává, co nabídl premiér ministrovi za to, že ustoupí. Zavádění eura ale evidentně mělo být - a možná stále bude - jedním z hlavních Kalouskových témat, jimiž se jako politik a ministr chtěl prezentovat v politické aréně. Řadu občanských demokratů těší, že se bývalému šéfovi lidovců daří hatit plány. Tím spíše, že ODS v této věci získala spojence v ČNB. Zastánci rychlého stanovení data jsou nyní v centrální bance v defenzívě; stejně jako Kalousek v Topolánkově kabinetu.
Naděje, jež čeští zastánci co nejrychlejšího vstupu do eurozóny vkládali právě do současného ministra, jsou zpochybněny. Existují dobré argumenty pro i proti nynějšímu stanovení data. A není ani vyloučeno, že by Česko nakonec mohlo euro v roce 2012 zavést, přestože tento cíl nebude zatím v nové eurostrategii. Problémem je ovšem riziko přílišného politikaření, jež může celou diskusi o euru provázet. Lepší by bylo, kdyby se debata soustředila na odborná stanoviska PRO a PROTI rychlému vstupu do měnové unie. Buďme ale realisty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).