Menu Zavřít

Kalousek: Nová slovenská vláda evropský záchranný fond schválí

12. 10. 2011
Autor: profit

Pád vlády na Slovensku neznamená naprostý krach evropského záchranného fondu v celé Evropské unii. Jakmile bude ustanovený nový kabinet, fond schválí, řekl dnes agentuře Mediafax ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Foto: Profimedia.cz

Myslím, že otázka evropského záchranného fondu byla použita jako nástroj pro vnitropolitická řešení,“ uvedl šéf rezortu financí Mediafaxu. Na otázku, zda je v současnosti ohrožený celý projekt záchranného fondu, Kalousek uvedl, že v žádném případě. “Velmi brzy bude ustanovena nová vláda a ta evropský záchranný fond schválí,“ dodal.

Podle jeho slov nebylo úterní hlasování použito pro změnu postoje Slovenska k Evropě, ale pro změnu vnitropolitického uspořádání.

BRAND24

Vláda premiérky Ivety Radičové spojila v úterý hlasování o eurovalu, jak je na Slovensku nazýván Evropský fond finanční stability, který pomáhá předluženým státům eurozóny, s hlasováním o důvěře. Pro posílení fondu hlasovalo pouze 55 poslanců ze 150členného parlamentu.

Rozhodnutí slovenského parlamentu může mít v konečném důsledku vliv na to, za kolik si vláda bude půjčovat na finančních trzích. Bratislava se dostala na křižovatku. Kombinace dvou faktorů, tedy neschválení rozšíření efektivity a působnosti Evropského fondu finanční stability (EFSF), a nejistá situace kolem budoucí vlády mohou být rizikem pro státní dluhopisy. Jejich úroky by mohly stoupnout. “Nebude jasné, zda vláda bude pokračovat v ozdravování veřejných financí či zda se nezpomalí tempo snižování schodku nebo zda se stihnou schválit všechna potřebná opatření a reformy,“ vysvětlil analytik Slovenské spořitelny Michal Mušák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).