Menu Zavřít

Kalendárium 8/2012

17. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Evropská unie

UDÁLOST TÝDNE/STŘEDA 20. ÚNORA
Nekonečný řecký příběh

Ministři financí eurozóny by měli po složitých jednáních s řeckou vládou schválit poskytnutí finanční pomoci ve výši 130 miliard eur. Tento další balík má zachránit Řecko před bankrotem v březnu. Eurozóna je ale čím dál rozdělenější: několik zemí v čele s Německem, Nizozemskem a Finskem tlačí na to, aby záchranný kruh byl poskytnut až v dubnu po řeckých parlamentních volbách. Důvodem je nedůvěra v řecké politiky, že skutečně dodrží závazky k mnoha úsporám a škrtům.

PONDĚLÍ 20. ÚNORA
Růst a pracovní místa
• Ministři EU pro konkurenceschopnost odstartují debatu o strategii pro růst a pracovní místa Evropa 2020 a budou se zabývat otázkami prohloubení vnitřního trhu. Mezi konkrétními body jednání je reforma účetních pravidel, jež má vést ke snížení administrativní zátěže, modernizace podmínek pro zadávání veřejných zakázek a zlepšení přístupu malých a středních podniků k finančním prostředkům.

Europoslanci v Barmě
• Europoslanci mají takzvaný zelený týden, kdy se mají věnovat svým voličům doma. Řada se jich v té době zúčastní zahraničních cest, jedna z nich povede do Barmy na podporu demokratických změn. Není jasné, zda se poslanci sejdou s vůdkyní opozice Do Aun Schan Su Ťi. Půjde o první oficiální cestu zástupů Evropského parlamentu do této země.

ÚTERÝ 21. ÚNORA
Dodržujte rozpočty
• Ministři hospodářství a financí EU se budou snažit o rámcovou dohodu ke dvěma návrhům nařízení týkajících se nové „hospodářské správy“, kterou navrhla Evropská komise loni v listopadu. Tyto dva předpisy by měly zavést ustanovení pro posílený dohled nad rozpočtovými politikami zemí.

Cena o nejlepší inovaci
• Brusel hostí konferenci European Entrepreneurship summit o evropském inovačním potenciálu a jak ho využít. Bude se věnovat třem oblastem: přizpůsobení se změně klimatu, budoucnosti informační a komunikační společnosti a udržitelné energii. Pořádá Evropský inovační institut (EIT), který vyhlásí vítěze tří cen EIT.

STŘEDA 22. ÚNORA
Schází se komise
• Pravidelné zasedání eurokomisařů, do komise dorazí také kyperský prezident Demetris Christofias.

ČTVRTEK 23. ÚNORA
Rada eurobankéřů
• Zasedání rady guvernérů Evropské centrální banky, která přijímá měnová rozhodnutí pro eurozónu.

Jak se bude dařit ekonomice
• Kvůli neustále se měnícím ekonomickým podmínkám Evropská komise představí průběžnou ekonomickou prognózu, nastíní očekávání vývoje ekonomiky EU, eurozóny a sedmi největších zemí EU v oblasti růstu HDP, inflace a zadlužení pro všechny členské státy.

BRAND24

PÁTEK 24. ÚNORA
Přehlídka zemědělců
• V Paříži začíná dvoudenní zemědělský salon. Zastoupení Evropské komise během přehlídky farmaření připomene 50 let od založení společné zemědělské politiky a také potřebu její reformy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).