Menu Zavřít

K účasti na mýtném tendru se přihlásili Maďaři a Němci. Ťok čekal větší zájem

25. 8. 2017
Autor: Archiv MF

Účast ve výběrovém řízení na správu českého mýtného systému po roce 2019 dnes potvrdily německá T-Systems International, která je součástí německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom, a maďarský výběrčí mýta, společnost National Toll Payment Services. Ta nabídku do tendru podala s partnerskou i-Cell Mobilsoft a tuzemským výrobcem dopravních systémů, společností Eltodo.

Seznam všech čtyř účastníků tendru za zhruba 29 miliard korun je tak úplný. Už ve čtvrtek se k účasti na tendru přihlásili dosavadní výběrčí mýta v Česku, firma Kapsch a slovenský výběrčí SkyToll, který do tendru jde spolu se společnosti CzechToll ze skupiny PPF. Ministerstvo dopravy oznámilo ve čtvrtek jen počet zájemců, názvy firem zveřejnit odmítlo.

Ministerstvo soutěž na nového správce systému označuje za technologicky neutrální, požaduje ale, aby zvolená technologie byla kompatibilní se systémy užívanými v Evropské unii. V současnosti se v Česku uplatňuje mikrovlnná technologie, využívající k zaznamenání průjezdů kamionů a autobusů mýtné brány.


Přečtěte si exkluzivní rozhovor týdeníku Euro:

Šéf českého Kapsche Feix: Sliby SkyTollu nemají co dělat s realitou

Výkonný ředitel Kapsch Telematic Services CZ Karel Feix.


Tímto způsobem se mýtné v Česku vybírá od roku 2007. Za více než deset let se z mýtného získalo zhruba 83 miliard korun, loni to bylo 9,89 miliardy korun. Náklady na provoz činí zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

BRAND24

Jednotný celostátní mikrovlnný systém podobně jako v Česku funguje v pásu zemí od Itálie přes Rakousko, Polsko a Bělorusko. Naopak satelitní systém využívají Německo, Slovensko, Maďarsko a částečně Belgie, která jej kombinuje s mikrovlnou variantou.

Dále čtěte:

Francouzská ambasáda: Podmínky mýtného tendru jsou diskriminační

Ťok vypsal obří tendr na správu mýta. Na provoz chystá 29 miliard

Výstavba mýtných bran je složitá. Kapsch zvažuje, že státu nabídne satelitní systém

České mýto se v září propojí s evropským. Za 280 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).