Menu Zavřít

J&T dosáhla za rok 2010 zisku 85,4 mil. EUR

13. 7. 2011
Autor: profit

Skupina J&T vytvořila v roce 2010 čistý zisk ve výši 85,4 mil. EUR. Vlastní kapitál vzrostl ke konci roku o téměř 10 % na hodnotu 728,8 mil. EUR a konsolidovaný majetek dosáhl hodnoty 3,8 mld. EUR.

J&T dosáhla za rok 2010 zisku 85,4 mil. EUR

Foto: J&T

Vyplývá to z auditovaných konsolidovaných výsledků (IFRS). Skupina J&T v roce 2010 vyplatila plánovanou dividendu ve výši 63,4 mil. EUR.

Zatímco v letech 2008 a 2009 byl zisk skupiny částečně ovlivněn dopady vyčleňování nefinančních aktiv do samostatných holdingů, zisk roku 2010 v sobě odráží především růst čistého úrokového výnosu, který meziročně vzrostl o 65 % a dosáhl sumy 41,8 mil. EUR. Intenzivně pracujeme na tom, abychom i do budoucna zajistili stabilní a silný růst úrokového zisku,“ komentuje výsledky finanční ředitel a člen představenstva J&T FINANCE GROUP, a. s., Miloš Badida a doplňuje: „Skupina J&T ovšem i nadále nově vzniklé holdingy financuje a podporuje jejich další rozvoj prostřednictvím poskytování bankovního i nebankovního kapitálu.

Vývoj bilanční sumy byl v roce 2010 ovlivněn zejména vyčleněním Elektrárny Opatovice, a. s., a mediálního domu TV JOJ z konsolidačního celku skupiny a současně nárůstem poskytnutých úvěrů, které meziročně vzrostly o 34 % na 2,5 mld. EUR. Důležitým krokem pro skupinu J&T byla také akvizice společnosti ATLANTIK finanční trhy, a. s., k níž došlo v průběhu loňského roku. „Cílem této strategické akvizice je další rozvoj služeb pro klienty zejména v oblastech obchodování s cennými papíry, správy aktiv a přípravy nových emisí,“ říká Miloš Badida.

V rámci svých konsolidovaných bankovních aktivit, tedy v segmentu Banking, dosáhla skupina J&T zisku 12,8 mil. EUR. Banky J&T zahrnuté v tomto segmentu meziročně zvýšily čistý úrokový výnos o 10,8 % na 47,0 mil. EUR. Tento nárůst v sobě odráží zejména oživení úvěrového trhu a růst úrokových marží u nově poskytovaných úvěrů.

V oblasti poskytování nebankovního financování (subsegment Private) činil zisk skupiny J&T 75,1 mil. EUR, což představuje mírné meziroční snížení o 3 %. I v případě tohoto segmentu se hlavním stavebním kamenem zisku stal čistý úrokový výnos na úrovni 40,4 mil. EUR.

BRAND24

V rámci služeb asset managementu (segment Asset management) spravovala skupina J&T ke konci roku 2010 svým klientům majetek v hodnotě přesahující 1,6 mld. EUR, což značí meziroční nárůst o 29,3 %.  Díky tomu meziročně vzrostl výnos z poplatků a provizí o 59,1 % na 3,9 mil. EUR.

Pozitivní celoroční vývoj výsledků skupiny z obchodování na finančních trzích, které zajišťuje subsegment Public, byl v posledním čtvrtletí roku oslaben. I přesto ale subsegment dosáhl zisku na úrovni 21,8 mil. EUR. „Část investičního portfolia skupiny je umístěna na finančních trzích. Tato složka výsledků skupiny může být krátkodobě volatilní, ale v dlouhém horizontu očekáváme v této oblasti nadprůměrné výsledky,“ doplňuje Miloš Badida.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).