Menu Zavřít

Jsme proti Zelené knize pracovního práva

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Asociace malých a středních podniků je zásadně proti Zelené knize Evropské komise „Modernizace pracovního práva“. Doporučujeme vládě tuto iniciativu vetovat. Tak lze zabránit ještě složitějším podmínkám podnikání, než které dnes v České republice jsou.

Je třeba konstatovat, že problematika „evropského pracovního práva“ je pro většinu malých a středních podniků i živnostníků velmi vzdálená, neboť jsou zavaleni problémy souvisejícími s vyrovnáním se s novým zákoníkem práce a vůbec s přežitím, a navíc plněním požadavků, které na ně klade administrativa.

Asociace vítá diskuzi k iniciativě Evropské komise o modernizaci pracovního práva na evropské úrovni. Fenoménem dnešní doby je globalizace, která mění vše, včetně sociální oblasti. Již v roce 1997 byla předložena v UNICE (dnes Businesseurope) Zelená kniha o organizaci práce a vždy se při jejím projednávání na evropské úrovni narazilo na diverzifikaci podmínek jednotlivých států. Vážnou překážkou je v současné době velká rozmanitost národních úprav v oblasti pracovních vztahů. Pokus o zvýšení současného standardu ve všech zemích Evropské unie by mohl mít neblahé důsledky.

Nejsme přesvědčeni o celkové prospěšnosti snahy o vytvoření „Evropského zákoníku práce“, který by stanovil minimální práva zaměstnavatelů a maximální závazky v ochraně zaměstnanců pro výkon závislé práce. Minimální pracovní podmínky jsou navíc již upraveny a garantovány Úmluvami mezinárodní organizace práce a unijními předpisy.

Rozhodně tedy není žádoucí jejich duplicitní zakotvování ve směrnicích EU, případně v Evropském zákoníku práce, kde by se dala předpokládat jeho přímá závaznost na celém území Unie. Prosazujeme, aby úprava pracovního práva byla i nadále ponechána v kompetenci národní legislativy jednotlivých členských zemí. Podle našeho názoru by úloha Evropské unie měla spočívat v monitorování národních reforem a zprostředkování výměny dobrých zkušeností. Vytváření legislativy shora je kontraproduktivní.

Bohužel k neblahým zážitkům malých a středních podniků v České republice patří negativní zkušenosti s neznalostí a nekompetentností českých úředníků, kteří jsou při přejímání evropských norem do české legislativy mnohdy „papežštější než papež“.

BRAND24

V důsledku legislativní smrště, kterou nejsou schopni podnikatelé ani renomovaní poradci už sledovat, vyžadují úřady často další potvrzení, hlášení a výkazy nad rámec běžných povinností, o jejichž účelnosti lze vážně pochybovat. Netřeba zmiňovat administrativní zátěž malých a středních podniků, která je v současné době enormní, a se zvyšujícím se přívalem administrativních požadavků z Bruselu, potažmo od českých úřadů, zvyšuje jejich náklady a nedává malé či střední firmě možnost plně se věnovat své činnosti. Evropská úprava má tedy smysl pouze tehdy, pokud nebude eskalovat množství dokumentů. Doporučujeme revidovat stávající dokumenty z této oblasti a novou úpravu připravit stručněji, rámcově a také zajistit její plnění a kontrolu.

Je také třeba zdůraznit, že nedodržování slušných a důstojných podmínek zaměstnanců je v Česku detekováno především u nadnárodních společností, zejména obchodních řetězců, nikoli u malých a středních firem!

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).