Menu Zavřít

Jsme největší plátci daní na světě, čertí se Apple

31. 8. 2016
Autor: Michael Movchin, CC BY-SA 3.0, WikimediaCommons

Na včerejší rozhodnutí Evropské komise, podle něhož by Apple měl zaplatit Irsku 13 miliard eur (351,3 miliardy korun) za neoprávněné daňové výhody, reagovali představitelé americké společnosti velkou dávkou nevole.

Apple je největší plátce daní v Irsku, Apple je největší plátce daní v Evropské unii, Apple je největší plátce daní na světě,“ upozornil finanční ředitel společnosti Luca Maestri po včerejším rozhodnutí Evropské komise. Podle něj výpočty Bruselu byly chybné a rozhodnutí „zdevastuje“ evropskou ekonomiku. Komise navíc nahradila irské právo a vážně podkopala suverenitu členských států EU, prohlásil Maestri pro server CNBC.

Podle Maestriho jen za rok 2014 zaplatil Apple v Irsku na daních 400 milionů eur, uvádí web Washington Post. Sazba 0,005 procent, kterou v daný rok měla být americká společnost podle Evropské komise zdaněna, je prý „zcela vymyšleným číslem“.

Evropská komise včera rozhodla, že Irsko v minulých letech poskytlo Applu neoprávněné daňové výhody až 13 miliard eur, což neumožňují evropská pravidla. Apple měl ze svých evropských zisků odvádět daně ve výši od jednoho procenta v roce 2003 do 0,005 procenta v roce 2014. Standardní sazba korporátní daně v Irsku je 12,5 procenta. Irsko má neoprávněnou podporu od Applu vybrat zpět. Ostrovní stát i americká společnost chystají odvolání.

Samotný šéf Applu Tim Cook v otevřeném dopise napsal, že sankce je neuvážená a v rozporu s irským právem. Rozhodnutí Komise podle Cooka může vést ke ztrátám pracovních míst a omezení investic v Evropě. Apple zaměstnává v Irsku téměř šest tisíc lidí.

Právní poradce Applu Bruce Sewell potvrdil, že společnost udělá cokoli, aby případ dostala k Soudnímu dvoru Evropské unie. I on je přesvědčen, že Apple zvítězí, jelikož rozhodnutí komise „nedává žádný smysl“. Některé výroky komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové označil za „zarážející“.

Vestagerová mimo jiné pro CNBC prohlásila, že „rozhodnutí je zprávou pro všechny daňové poplatníky v Evropě: Jsme vynikajícím místem pro byznys a investice, ale musíte hrát podle pravidel.“

BRAND24

Akcie Applu na rozhodnutí reagovali mírným poklesem o necelé procento.

Podívejte se, jaké reakce vzbuzuje nejnovější produkt Applu:

Nový iPhone? Podle odborníků nepříjemné překvapení

Fotografie

Čtěte dále:

Apple platit daně v USA odmítá. Jsou prý příliš vysoké

Apple se extrémně zadlužuje

Microsoft není dinosaurus. V inovacích se vyrovná Applu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).