Menu Zavřít

Jsme liberální, s lidovci jsme se rozešli

24. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Unie svobody chce podle slov svého předsedy snížit byrokracii a zjednodušit přístup českých podnikatelů k evropským penězům. Zatím však po rozchodu s pravicovými partnery zůstává v levicové vládě.

PŘEDSEDA UNIE SVOBODY-DEMOKRATICKÉ UNIE A MÍSTOPŘEDSEDA VLÁDY PETR MAREŠ

Vládní US-DEU vstupuje do voleb do Evropského parlamentu jako součást koalice Unie liberálních demokratů spolu s ODA, Cestou změny a Lirou. Její preference se pohybují kolem tří procent. Podnikatelům slibuje zmenšení byrokracie, vytvoření skutečného evropského liberalizovaného trhu a přístup k podpoře Unie bez zbytečných překážek. Přestože unionisté ztratili kvůli koalici se socialisty mnoho příznivců, on sám se další spolupráci s touto levicovou stranou nebrání.

V Evropském parlamentu chcete usilovat o vytvoření společného evropského trhu. Co konkrétního od toho mohou očekávat čeští podnikatelé, malé a střední podniky?

Chtěli bychom v Evropském parlamentu posílit jeho liberální frakci Evropské liberály, která je třetím nejsilnějším evropským parlamentním klubem. Společný evropský trh, ze kterého by profitovali všichni, by v praxi znamenal odstranění bariér, zkrácení přechodných období na minimální dobu, vytvoření společného prostoru pro vědecký výzkum, vývoj a vzdělávání. Spolu s Evropskými liberály proto budeme usilovat o zamezení všech diskriminačních opatření, která doposud v Unii existují.

Do současné vlády jste se dostali původně díky KDU-ČSL v rámci Čtyřkoalice. Nyní kandidujete do Evropského parlamentu bez lidovců. Znamená to, že jste se s nimi rozešli?

Odmítám konstatování, že jsme se dostali do vlády díky lidovcům. Tehdejší volební koalice získala určité volební výsledky, na jejichž základě proběhla jednání vedoucí k sestavení nynější vlády. S KDU-ČSL jsme stále schopni spolupracovat jako se stranou, se kterou máme nadstandardní vztahy a v mnoha směrech koordinujeme svůj postoj. Je ale pravda, že se naše cesty rozešly. Po neúspěchu projektu Čtyřkoalice se každá z obou stran v podstatě vrátila zpátky ke svým kořenům.

Můžete uvést některé vaše konkrétní požadavky směrem k Evropské unii?

Jedním z nich je například podstatná redukce evropských byrokratických procedur tam, kde se ucházíme o prostředky z evropských fondů. Především strukturálních. Již připravený projekt jsme konzultovali s Evropskými liberály a může skutečně směřovat k výraznému zjednodušení stávajících procedur. Jako další příklad mohu uvést snahu o větší autonomizaci regionálních projektů. Tak, aby si mohli naši podnikatelé podporu z EU vzít přímo bez současných komplikací.

Všeobecně se ví, že česká ministerstva a odpovědní státní úředníci neumějí využít všechny možnosti a finanční prostředky nabízené Unií. Co s tím?

Již dnes se snažíme pomáhat zejména malým a středním podnikatelům při vyplňování nezbytných formulářů tak, aby o pomoc nepřišli. V tom hodláme pokračovat. A znovu říkám, že u státních úředníků chceme omezit jejich brzdící roli, která komplikuje život.

Od začátku roku ukončilo činnost více než sto tisíc živnostníků. Nepřipadá vám to alarmující?

Konkrétní čísla ukazují, že výkonnost české ekonomiky stoupá. Stoupá i životní úroveň a reálné příjmy obyvatelstva. Údaje Českého statistického úřadu zkrátka hovoří spíše pozitivně a nevypovídají nic o poklesu naší ekonomiky. Jsem velmi zvědav na analýzu čísla, o kterém hovoříte. Tedy, kolik podnikatelů skutečně ukončilo svou živnost a z jakého důvodu.

Jste stále součástí vládní koalice, jejíž aktivity podnikatelskému sektoru příliš neprospívají. Jak chcete přesvědčit potenciální voliče, že jste skutečně liberální stranou? Nemáte pocit, že jste spoluprací s ČSSD ztratili svou původní tvář?

Nemyslím si to. Podíváte-li se na uplynulé dva roky činnosti české vládní koalice, tak tam stopu US-DEU určitě najdete. Ať už se jedná o kladení většího důrazu na nepřímé daně než daně přímé, snížení některých daní či zjednodušení účetnictví. Dalším krokem bude zrychlení odpisů, což je velmi důležitá věc. A čeká nás - doufám, že se ho již definitivně dočkáme -společné zdanění manželů. To jsou všechno kroky, které byste těžko hledal v programu sociální demokracie.

Nemůžete zpochybnit spoluzodpovědnost za zvýšení DPH, které přineslo nemalé problémy a zdražování týkající v podstatě všech občanů. Nejenom podnikatelů.

To opravdu nemůžeme. Neseme ale zároveň spoluzodpovědnost za snížení základní sazby. To se příliš nezdůrazňuje. Je to přece cesta, kterou jde liberální strana zcela přirozeně.

Je pravda, že v prvních letech zaplatíme do evropského rozpočtu více než z něho dostaneme?

Teď tomu tak není. V budoucnu se pochopitelně do takového stadia dostaneme. Osobně bych si přál, aby tomu bylo co nejdříve, protože to bude znamenat, že naše ekonomika je na úrovni vyspělejších členů EU. V tuto chvíli se ale můžeme dostat do situace, kdy bychom mohli dostávat z Unie méně finančních prostředků především vlastní vinou. Na jedné straně to jsou někteří nekompetentní státní úředníci, o čemž jste se před chvílí zmínil. Na druhé straně to ale může být i nedostatek našich kvalitních projektů.

Chcete reformovat zemědělskou unijní politiku?

Evropská zemědělská produkce se musí rozvíjet na základě poptávky, nikoliv na základě podpor. V této oblasti se dá hodně ušetřit a Evropa může naplnit předsevzetí, která vyplývají z Lisabonského procesu. Tedy investovat více do výzkumu, vývoje a inovací. Součástí přehodnocené zemědělské politiky bude i rychlé srovnání zemědělských podpor mezi členy.

Kdy budeme celkové na úrovni těch vyspělejších států EU?

Pokud by někdo počátkem devadesátých let řekl, že na té úrovni nebudeme ani za dvacet let, tak by se vystavil nebezpečí lynče. Dnes jsme v podobných prognózách mnohem opatrnější. Jakkoliv se mi to jako padesátníkovi říká těžko, nepředpokládám, že to bude v této dekádě.

Programové máte blízko k ODS. Je reálná spolupráce s touto stranou?

Já jsem nikdy, ani po sestavení současné vládní koalice s KDU-CSL a ČSSD, nepochyboval o tom, že občanští demokraté jsou do budoucna našimi potenciálními partnery. Spolupráce s nimi by měla na rozdíl od té s ČSSD mnohé výhody, ale i nevýhody. V mnoha věcech se neshodneme. Například v zahraničněpolitických otázkách, ve vztahu k neziskovému sektoru, k menšinám.

Již dva vaši zástupci v parlamentu opustili US-DEU a jednají s ODS, jeden senátor se k tomu chystá. Kvůli hlasu může vládní koalice ztratit svou křehkou většinu 101 hlasů. Jak to vnímáte?

Pokud jsem si všiml, tak se většinou jedná o návrat. Situace, ve které část US-DEU hledá jednodušší cestu ke svému vlastnímu profitu, je něco, co přece není zcela výjimečné. Sice mě to mrzí, ale lidé se tak občas chovají. Osobně si myslím, že ani odchod dvou poslanců US-DEU neznamená konec vládní koalice.

PETR MAREŠ

Narodil se v roce 1953 v Praze. Univerzitu vystudoval ve Varšavě a Praze, kde promoval na Univerzitě Karlově v oboru filozofie - dějepis. Poté pracoval jako montér, vědecký pracovník a archivář. Od roku 1990 učil na vysokých školách. V současné době je předsedou Unie svobody a místopředsedou vlády.

BRAND24

VLÁDNÍ FUNKCE PETRA MAREŠE

  • místopředseda vlády pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje *

předseda Rady pro výzkum a vývoj, Rady vlády pro rozvoj lidských zdrojů, Rady vlády pro udržitelný rozvoj, Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, Rady vlády pro národnostní menšiny a Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity * místopředseda Rady vlády ČR pro koordinaci protidrogové politiky * výkonný místopředseda vládního výboru pro zdravotně postižené občany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).