Menu Zavřít

Jsme kreativní?

30. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Je třeba pochybovat o dogmatech, ustálených řešeních a postupech

Kreativita. Slovo, které už dávno nepatří jen do umělecké sféry, ale zasahuje i střízlivý svět byznysu. Většina z nás se za kreativní nepovažuje, i když se tím zrovna nechlubí. Není třeba se stydět, psychologové říkají, že náš mozek nebyl stvořen k tomu, aby byl kreativní. Nedá se zapomenout, že v dětství jsme kreativní byli. Kreslili jsme, modelovali, vymýšleli spoustu nápadů bez ohledu na možnost nebo snadnost jejich uskutečnění. Reálný svět nám byl malý, neměli jsme problémy se vstupem do světa fantazie. S dospíváním jsme naráželi na její hranice a začali respektovat pravidla hry a kritéria společnosti, jež nás obklopuje. Ne všichni, někteří vydrželi. Ti jsou vnímáni převážně pozitivně a trochu jim závidíme, zdají se být šťastnější.
Dá se s tím něco dělat, dá se kreativita učit, nebo dokonce trénovat? Především se musíme přestat vymlouvat na to, že nás příroda, pánbůh nebo geny neobdařili talentem. Je pohodlné se s tím smířit, rezignovat a nedělat nic. Pár z nás má občas cukání něco kreativního vytvořit nebo vymyslet, ale bojíme se vylézt s tím na světlo. Na kreativitu si musíme udělat čas. Věnovat se chvíli „bláznivým“ myšlenkám před spaním, ve vlaku, vypustit všední starosti a obvyklá řešení. Je dobré u toho mít tužku a zápisník nebo diktafon. Vzpomínám si na dobu, kdy mě nejúžasnější nápady přepadaly ráno v půl šesté a žena se smála, že si je mumlám do diktafonu. Nosím u sebe kouzelný zápisník moleskin a poslouchám, kdo co zajímavého říká, a píši si to. Většinou z toho nic konkrétního není, ale ne všechny myšlenky jsou stupidní. Je třeba pochybovat o dogmatech, ustálených řešeních a postupech. Vystoupit z kouzelného kruhu, který nás uzavírá a podívat se dovnitř očima těch druhých. Nedělejte si nic z toho, že výsledky se hned nedostaví, kreativita nezná časové plány a nedá se řídit prostředky projektového managementu. Na druhé straně existují formální postupy, jak se na problém podívat úplně jinak nebo jak využít zkušeností z jiného oboru. Historie vynálezů a objevů je plná nepravděpodobných paralel.
Je možné, že nic nevymyslíte ani nestvoříte úžasné dílo. Nicméně nepochybujte, že se budete cítit volnější a šťastnější. Bude vás tak vnímat i vaše okolí, přestanete být vypočitatelným sucharem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).