Menu Zavřít

Jsi přetížený? Váha tě odhalí

16. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo na počátku června první váhu zabudovanou do vozovky.

Ta bude kontrolovat, jestli kamiony nejezdí přetížené. Zařízení za téměř pět milionů korun stojí na 34. kilometru dálnice D1, v plném provozu by mělo fungovat od září. Pokud se váha osvědčí, ředitelství hodlá umístit další i na jiné dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy.

BRAND24

Nová váha má před přetíženými kamiony chránit pražský okruh. Je vestavěna přímo ve vozovce a doplněna kamerami. Systém takzvaného vážení za jízdy stanoví celkovou hmotnost vozidla, zatížení na jednotlivých nápravách a kolech, změří rychlost a zaznamená registrační značku auta. Počasí by přesnost zařízení nemělo ohrožovat. Získaná data o přetížených kamionech by kromě ředitelství silnic a dálnic mohli využívat i celníci a dopravní policisté. „Ve chvíli, kdy tuto informaci dostane dopravní policie, bude odklánět tato nákladní vozidla na odpočívadle na 22. kilometru dálnice D1, kde ještě dojde k takzvanému statickému převážení,“ říká mluvčí ředitelství Martina Vápeníková.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia ale upozorňuje, že váhám se bude možné vyhnout jízdou po jiných silnicích. „Nám se zdá, že to jsou trošku zbytečně investované peníze, protože přetížená auta jsou především stavební či lesní, a ta po dálnici D1 jezdí minimálně,“ uvádí mluvčí sdružení Martin Felix. Ředitelství silnic a dálnic už nyní plánuje další váhu zabudovanou do vozovky; od října na 5. kilometru dálnice D8 ve směru na Prahu. Zařízení pro vážení kamionů za jízdy testuje od února ve Zlatníkách u Prahy také Středočeský kraj. „Podobné váhy by měly být postupně instalovány na více místech středních Čech. Na jejich pořízení by se měly finančně podílet obce,“ říká středočeský hejtman Petr Bendl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).