Menu Zavřít

Josef Němý: V USA se čekají dobré výsledky

15. 1. 2015
Autor: čtk/AP

Ve Spojených státech tento týden začala výsledková sezona, kterou úspěšně zahájila ziskem nad odhady hliníkárna Alcoa. V podobném duchu by se mělo nést i hospodaření většiny ostatních amerických firem. Připomeňme, že jejich výsledky byly posledních několik kvartálů velmi silné, když například ve třetím čtvrtletí 2014 překonalo konsenzus trhu 79 procent firem z indexu S&P 500 a celkové zisky meziročně vzrostly o 9,1 procenta.

Za čtvrtý kvartál se aktuálně podle agentury Bloomberg čeká meziroční zrychlení růstu zisků na 11,8 procenta a zlepšit by se měla i dynamika růstu tržeb (5,2 procenta oproti 3,9 procenta ve třetím čtvrtletí). Výsledková sezona by tedy opět měla americké burzy podpořit. Z jednotlivých sektorů přinesla předcházející výsledková sezona dobrá čísla zejména v technologickém nebo farmaceutickém odvětví, naopak často zklamaly firmy, jejichž hospodaření je navázáno na vývoj cen komodit.

Ceny mnoha komodit mezitím pokračovaly v poklesu (například měď, železná ruda nebo uhlí) a navíc se ve výsledcích za čtvrté čtvrtletí již významně projeví propad cen ropy.

Proto by měly být pod tlakem hlavně zisky energetických společností. Zvýšené riziko představují také akcie společností s významnou expozicí v Rusku, jejichž kvartální výsledky by mohly být negativně ovlivněny případnými odpisy části tamních aktiv. Pozitivní efekty snížených nákladů díky poklesu cen ropy by naopak již měly být patrné ve výsledcích dopravních firem, obzvlášť aerolinek. V delším horizontu by pak nižší výdaje Američanů na pohonné hmoty mohly podpořit poptávku po spotřebním zboží.

Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

CONTENT24

Ekonomika USA rostla nejrychleji za 11 let, Dow Jones překonal 18 tisíc bodů

Past na americkou břidlici nesklapne, těžaře ale i tak čeká krušný rok

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).