Menu Zavřít

Johnson & Johnson má zájem o švýcarský Actelion

25. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J&J) má zájem o převzetí rychle rostoucí švýcarské biotechnologické firmy Actelion. Nabízí za ni kolem 17 miliard dolarů (433 miliard Kč).

Podle zdrojů agentur Bloomberg a Reuters se zástupci americké skupiny s vedením Actelionu již sešly. Actelioni povzději to, že jej americký podnik oslovil, potvrdil .

Akcie švýcarské firmy dnes na burze zpevnily až o 19 procent a jejich růst podpořily informace, že o Actelion by mohla mít zájem i řada dalších firem.

Actelion, který se specializuje na choroby plic, je za terč převzetí považován už delší dobu. Podle některých investičních bankéřů může potvrzení zájmu ze strany J&J o Actelion vyprovokovat konkurenční nabídky, nejspíše od švýcarských farmaceutických společností Novartis a Roche.

Letošní tržby Actelionu by měly činit zhruba 2,5 miliardy švýcarských franků (63 miliard Kč). Dva firemní léky, které nedávno vstoupily na trh, by však v roce 2020 měly dosáhnout tržeb v přepočtu kolem 120 miliard Kč, což firmu činí velmi atraktivní pro velké farmaceutické koncerny.

Společnost Johnson & Johnson se v září dohodla na převzetí divize péče o oči firmy Abbott Laboratories za 4,3 miliardy dolarů. Šéf skupiny Alex Gorsky řekl, že společnost má zájem o akvizice, které rozšíří její hlavní segmenty, tedy léky, spotřební produkty a zdravotnické přístroje.

BRAND24


Z byznysu čtěte více:

Výrobce koňaku spoléhá na Trumpa. Nižší daně zvýší odbyt

Oblečení Athosu chce být vaším osobním ternérem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).