Menu Zavřít

Jižní Korea se naplno otevře obchodu

30. 8. 2010
Autor: profit

Korejská republika má v září podepsat dohodu o volném obchodu s Evropskou unií. I pro české exportéry tak zmizí mnoho bariér, které dosud komplikovaly obchod se čtvrtým nejvýznamnějším asijským trhem.

Jižní Korea se naplno otevře obchodu

Autor: Shutterstock

Podpis dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Korejskou republikou, který se chystá na září letošního roku, je důležitým vzkazem o postoji EU k mezinárodnímu obchodu. V čase ekonomické krize je uzavírání dohod směřujících k uvolňování světového obchodu důležitější než kdykoli jindy. Je to protiváha protekcionismu, který si odnášíme ze světové ekonomické krize a který nepochybně zvýšil transakční náklady exportérů.

Liberální přístup se nám vyplatil

Česká republika si pozitivní účinky dohod o volném obchodu testovala již od počátku devadesátých let minulého století. Z hospodářsky, ale i politicky nejzásadnějších dohod stojí za zmínku především Asociační dohoda s EU, jejíž součástí byla zásadní úprava volného obchodu, Celní unie se Slovenskem, která pomohla udržet bezcelní obchod po rozpadu společného státu, či Středoevropská dohoda o volném obchodu, která zlepšila přístup našich firem na trhy střední Evropy. Tyto dohody bezpochyby přispěly k růstu konkurenceschopnosti české ekonomiky a otevřely cestu k našemu zapojení do globálního obchodování a jejich efekty se, stejně jako u každé liberalizace, příznivě projevily v delším časovém horizontu.

Poslední dohodou o volném obchodu, kterou Česká republika uzavřela samostatně, bylo ujednání o přístupu Chorvatska do středoevropského sdružení volného obchodu, které se začalo uplatňovat necelý rok před naším vstupem do Evropské unie. A poslední dohodou upravující volný obchod, kterou uzavřela EU, byla Asociační dohoda s Chile, jejíž obchodní část vstoupila v platnost v únoru 2003. Dohoda s Korejskou republikou je tak po sedmi letech první zásadnější liberalizací evropského obchodu a první uzavřenou dohodou, kterou EU upravuje celní sazby, v rámci společné obchodní politiky, také pro Českou republiku.

Být první na trhu je výhoda

MARTIN KOCOUREK
Narodil se v roce 1966 v Praze, v hlavním městě vystudoval ekonomiku a řízení na Českém vysokém učení technickém. V roce 1992 byl za ODS zvolen členem Federálního shromáždění. V letech 1992 až 1997 patřil k poradcům tehdejšího premiéra Václava Klause. Během transformace a privatizace figuroval ve statutárních orgánech řady státních a polostátních podniků (Česká spořitelna, Unipetrol). Mezi roky 1997 až 2005 byl členem prezidia Pozemkového fondu. V letech 1998 až 2006 byl poslancem za ODS, ve Sněmovně zastával funkci místopředsedy rozpočtového výboru. Od roku 2006 je předsedou dozorčí rady ČEZ a podniká v oblasti ekonomického poradenství. Dlouhodobě je aktivní v několika neziskových organizacích, k nimž patří i Nadační fond Václava Klause.

Dohoda s Korejskou republikou je dosud nejambicióznější dohoda o volném obchodu, kterou se podařilo Evropské unii dosáhnout. Míra liberalizace je dokonce vyšší než v dohodách, které má Korejská republika platné s Chile, zeměmi Evropského sdružení volného obchodu, Singapurem, zeměmi ASEAN a Indií. Znamená to tedy, že koncese, které dohoda přináší, vytvářejí pro evropské a české firmy jistou konkurenční výhodu.

Kromě odbourání cel, v průběhu pěti let pro 99 procent vzájemného obchodu zbožím, je jedním z klíčových přínosů dohody odstranění netarifních překážek obchodu. Pro nás je důležité, že se při jednání podařilo liberalizovat klíčové sektory pro vzájemný obchod – spotřební elektroniku, automobilový, chemický a farmaceutický průmysl. U elektroniky se jedná zejména o sjednocení standardů, odstranění požadavků na nákladné testování a certifikaci, u chemického a farmaceutického průmyslu se zjednoduší procedura stanovování cen a úhrad za léčiva a regulaci chemických látek. Právě necelní překážky jsou dnes největší bariérou vstupu na zahraniční trhy a jejich liberalizace je neskonale obtížnější než dohoda o snižování cel.

Stop novým překážkám Zásadní změny přináší dohoda při odstranění překážek pro automobilový průmysl. Evropské firmy budou moci využívat mezinárodních bezpečnostních standardů, které se stanou ekvivalentem korejských norem. Navíc Korea se zavázala uznávat normy EU pro palubní diagnostické systémy, pro vývozce aut z EU budou platit flexibilnější emisní normy a vytvoří se série mechanismů, které mají zabránit vzniku nových překážek. Vzhledem k citlivosti automobilového průmyslu pro českou ekonomiku se podařilo i za naší aktivní účasti sjednat bezpečností ustanovení, která mohou být spuštěna v případě nebezpečného nárůstu dovozu automobilů či jejich komponentů na evropský trh. Rostoucí váha služeb Významná je liberalizace v oblasti služeb. Čeští poskytovatelé služeb naleznou v dohodě nové příležitosti, zejména v oboru telekomunikací, v dopravních, právních, stavebních či finančních službách, tedy v sektorech, které byly vzhledem k uzavřenosti korejského trhu téměř nedostupné. Liberalizace se týká i služeb spojených s investicemi do zlepšení životního prostředí, například v odpadovém hospodářství. A protože Korejská republika směřuje významné finanční prostředky právě do „zelené ekonomiky“, může podpis dohody otevřít našim firmám i tento segment ekonomiky. Široký prostor, který Dohoda nabízí, mohou čeští vývozci využít jak v přímém obchodu, tak ve spolupráci s firmami z jiných členských států EU jako jejich subdodavatelé. Každý zhodnotí dohodu ze své perspektivy

BRAND24

Dohoda o volném obchodu EU–Korejská republika je dohodou smíšenou, což znamená, že ji schvaluje jak Evropská unie, tak jednotlivé členské státy. Po podpisu dohody se zahájí vnitrostátní schvalování ve všech zemích EU a také v Evropském parlamentu. Prozatímní uplatňování dohody začne po podpisu a bude se týkat oblastí, které spadají do výlučné kompetence EU. To jsou dnes nejvýznamnější části dohody, například celá oblast tarifů a také netarifních bariér.

Jednotlivé členské státy, ale i jednotlivé sektory uvnitř každého státu, budou přínosy hodnotit ze své perspektivy. Evropská unie zadala zpracování dopadové studie na evropské hospodářství, a její výsledky hovoří ve prospěch dohody. Obdobně postupovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Závěry české studie rovněž hovoří o celkově příznivém dopadu sjednané dohody pro tuzemský obchod. Důležité je, že liberalizace přichází v době stále silného sklonu národních vlád k protekcionismu. A také že z hlediska našeho obchodu zlepší přístup na čtvrtý nejvýznamnější trh Asie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).