Menu Zavřít

Jirounek z Oleo Chemical: Hodili bychom se Babišovi

16. 5. 2015
Autor: Repro Hynek Glos, Euro

Policie v současnosti navrhla obžalovat lobbistu Iva Rittiga a dalších devět lidí v kauze kolem údajného vytunelování firmy Oleo Chemical. Trestní stíhání se týká lobbisty Rittiga, zakladatelů firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a Kamila Jirounka nebo třeba Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě. Organizovaná skupina měla podle policistů vyvádět z firmy peníze.

Rittig je obviněný z praní špinavých peněz, další pak z krácení daně či z porušení povinnosti při správě cizího majetku. „S Ivem Rittigem jsem se nikdy osobně nesetkal. Nikdy jsme si netelefonovali, nikdy jsme si nepsali,“ říká zakladatel firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek.

Pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová označila dodávky bionafty od vaší firmy Oleo Chemical pražskému dopravnímu podniku za korupční případ. Má tam jít o krácení daně. Upláceli jste někoho?

Já to nevnímám ani jako korupční případ, ani jako krácení daně, jak to zřejmě vidí policie. Ve sdělení obvinění z krácení daně není ani zmínka o spojení s pražským dopravním podnikem. Jednou už to konečně musí zaznít, že to s dopravním podnikem nemá nic společného. Byť nás to samo o sobě samozřejmě neočistí.

Podle policie vám firma Cokeville Assets spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem pomohla získat zakázku v dopravním podniku. Jak to tedy bylo?

Vyhráli jsme díky ceně ve výběrovém řízení. V žádném případě nešlo o platby nebo všimné, abychom se do dopravního podniku dostali. Pokud jde o firmu Cokeville Assets, jednalo se o standardní poradenství. Možná pro někoho nestandardní v tom, že jsme neplatili dopředu, ale ze zisků realizovaných zakázek.

Doménou Iva Rittiga ale pohonné hmoty nebyly...

Ale já jsem s Ivem Rittigem nikdy nejednal. O údajném spojení Iva Rittiga s Cokevillem jsem se poprvé dozvěděl před necelými třemi lety. My jsme s Cokeville Assets spolupracovali od roku 2007, jednání za naši společnost vedl převážně tehdejší generální ředitel Michal Urbánek. Pokud srovnám nabídky, tak například společnost Deloitte si za podobné poradenství pro zakázku na Českých drahách údajně řekla kolem 100 milionů korun. Takovou poradenskou firmu jsme si nemohli dovolit. Mojí přirozeností je rozdělit se o zisk, když mi dobře poradí. Ne platit, když žádný zisk nemám.

Co pro vás tedy Cokeville odpracoval a kolik jste mu zaplatili?

Bohužel se nemůžu pouštět do podrobností, protože celá ta záležitost je předmětem vyšetřování. Navíc bohužel vyšetřovatelé postupují ve věci zcela nestandardně.

Můžete být konkrétnější?

Nelíbí se mi, že někteří svědci, kteří ke kauze nemají co říct, jsou do případu uměle vtahováni a je jimi manipulováno ve smyslu, co by vlastně měli vědět a vypovědět. Je to jeden z desítky obviněných, který žádá o status spolupracujícího obviněného, a ten člověk ani neví, jestli mu přišlo nebo nepřišlo předvolání.

Firma Ravak začala bankovní garancí vydírat členy představenstva společnosti Oleo Chemical.

Pojďme tedy shrnout kontrakt s pražským dopravním podnikem...

Výběrového řízení jsme se zúčastnili my a státní podnik Čepro. Rád bych podotkl, že k přihlášení do takového tendru musí mít člověk hodně zkušeností. Většinu z nich jsme načerpali díky poradenským kontraktům. Navíc jsme měli poradců několik, nešlo jen o Cokeville. Když jdete dělat velký byznys v biopalivech, potřebujete poradit, jak působit na trhu, aby vaše aktivity na trhu byly vnímány pozitivně. Šlo o to, o jaké firmy se zajímat, jak je oslovovat, jakým způsobem nabízet svoje produkty. Ale neměl bych se o tom podrobně bavit kvůli probíhajícímu vyšetřování.

Podle vás jste tedy jen platili za účinné poradenství?

Přesně tak. A platili jsme to ze zisku. Pro firmu to bylo velmi výhodné.

Ještě jednou tedy: znáte se s Ivem Rittigem?

Nikdy jsem se s ním osobně nesetkal. Nikdy jsme si netelefonovali, nikdy jsme si nepsali. Spousta lidí mě pranýřuje, jak to, že ho neznám, když ho zná půlka národa. Ale jestliže ho někdo viděl v televizi, tak si myslím, že ho prostě nezná.

Jaký dopad má případ na firmu?

Případ odstartoval bývalý šéf rozvědky Karel Randák v roce 2011. Od té chvíle to má vyloženě destruktivní charakter. Nebýt společnosti Temperatior (Kamil Jirounek v ní vlastní jedno procento - pozn. red.), tak firma Oleo Chemical už neexistuje. Temperatior má u nás zřízený daňový sklad, Oleo by ho už nedostalo. Právě vzhledem ke kriminalizaci osob, dehonestaci, uměle vyvolaným skandálům a aktivitám majitelů společnosti Ravak, rodin Kreysů a Vařeků, kteří se dlouhodobě snaží společnost ovládnout a mediálně Oleo dehonestují.

Jak se dehonestace projevuje?

Tlačí na nás kdekdo. I prostřednictvím celní správy a specializovaného finančního úřadu. Všechno je to na základě udání, to máme potvrzeno. V případě specializovaného finančního úřadu na základě udání pánů Vařeky a Kreysy starších. Celníci to takhle nepřiznají. Ale přiznal se k tomu dokonce pan Vařeka starší, když nám řekl, proč by nemohli napsat dopis celníkům, že na tom nic není. Domnívám se, že při spoustě těchto úkonů došlo ke zneužití pravomocí úřední osoby. V současné době na tom pracuje právník a zvažujeme podání trestních oznámení. Co se týká policie, na mě bylo podáno snad na dvě desítky trestních oznámení pány Vařekou a Kreysou seniory a snaží se to medializovat za pomoci Lidových novin. Snaží se mne jakýmkoli způsobem dehonestovat a snaží se, aby jim orgány činné v trestním řízení šly na ruku. V tuto chvíli jsou ale prověřováni za ovlivňování vyšetřování i oni.

Mám tomu rozumět tak, že jste podal ohledně možného ovlivňování policie podnět na Generální inspekci bezpečnostních sborů?

Nemohu o tom hovořit.

V roce 2011, před vypuknutím kauzy s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, chtěla Oleo Chemical koupit společnost Agrofert současného ministra financí Andrej Babiše. Cítíte tendenci zmocnit se vaší firmy i dnes?

Když se na to podíváme z pohledu globálnějšího a začneme uvažovat o biopalivech a o tom, co se v České republice děje, o aktuálních sporech, tak bych řekl, že se všichni stávají odborníky na biopaliva. V roce 2015 měla skončit masivní podpora biopaliv první generace - těch z řepkového oleje. Měla se začít plnit směrnice Evropské unie z roku 2009 o úspoře skleníkových plynů z fosilních paliv. Biopalivo z biologického odpadu, které vyrábíme my, má oproti fosilním palivům úsporu 88 procent. Firmy Andreje Babiše vyrábějí biopalivo s úsporou maximálně 50 procent, přičemž standardně bývá u řepky úspora kolem 45 procent. Díky lobbingu v Poslanecké sněmovně u nás však pravidla přitvrdí až v roce 2018. Podpora jeho paliva přitom měla skončit už letos. Tady máte odpověď.

Nabízí se spekulace, že aktivity berňáku a celníků, úřadů, které podléhají ministru financí a zároveň největšímu producentovi biopaliv, mohou zavánět účelovostí. Navíc Jindřich Vařeka junior je starostou Příbrami za ANO...

Samozřejmě nás napadá otázka, nakolik Vařekovi s panem ministrem spolupracují. Andrej Babiš se netají tím, že s pány Vařekou i Kreysou jednal, protože stáli za všemi udáními (rodiny Vařeků a Kreysů ovládají výrobce koupelen Ravak; zároveň v současnosti probíhají spory o majetkové podíly ve firmě Oleo Chemical - pozn. red.).

Můžete spory s rodinami Vařeků a Kreysů popsat?

Museli bychom jít do roku 2008, kdy jsme sháněli investici na modernizaci provozu na biopaliva druhé generace. Oslovil jsem svého kamaráda, Jindřicha Vařeku mladšího, dnes starostu Příbrami za hnutí ANO, jestli by o někom nevěděl, protože měl kontakty ve finančních kruzích. Vrátil se s tím, že ho tahle záležitost zajímá, protože sám studoval chemickou školu a vidí v tom obrovský potenciál, a zda by nám nevadilo, kdyby se toho účastnil Ravak.

Takže jsme se domluvili, že fyzické osoby ovládající Ravak na základě opčního práva budou moci vstoupit do akcionářské struktury Oleo Chemical. Oni to dnes vykládají zcela jinak, účelově, že nikdy neměli zájem stát se akcionáři, že nám pouze půjčili peníze, které jim dlužíme. Nicméně nemohou vymazat smlouvy, které jsme podepsali, nemohou anulovat řadu jednání, jichž se účastnili oni i právníci.

V této věci jste vyhrál už dva soudy, jestli se nemýlím.

Ano, je to tak. Jeden pravomocně a jeden nepravomocně, kde se bude řešit odvolání. V obou případech jde zhruba o sto milionů korun, což je s ohledem na celkovou investici relativně malý objem.

Zřejmě už nejste s Vařekou mladším přátelé...

Já jsem si ještě donedávna myslel, že ano. Ale poté, co jsem v poslední době obdržel nějaké dopisy, nejsem si tím úplně jistý.

Rodiny Vařeků a Kreysů se tedy nyní snaží firmu Oleo Chemical převzít?

Já jsem o tom přesvědčen. Do února roku 2011, kdy dal Ravak do firmy Oleo Chemical bankovní garanci na daňový sklad, do šikanózního insolvenčního návrhu, jsme byli na jedné lodi. Nicméně, nebyla to pro firmu tak výhodná záležitost, jak se na první pohled zdálo. Protože tou bankovní garancí začali vydírat členy představenstva společnosti s tím, že ji oproti původní dohodě neprodloužili na rok, ale každé dva měsíce ji revolvovali. A každé dva měsíce měli nějaké požadavky, například odstoupení Michala Urbánka (spolumajitel firmy Oleo Chemical - pozn. red.) z postu ředitele. A na to konto garanci prodloužili o další dva měsíce. Pan Vařeka tvrdil, že to špatně vedeme, chováme se nehospodárně a podobně.

Tomu ale v roce 2011 předcházela jiná důležitá záležitost, celá řada dohod o akciové účasti v Oleu. Vznikl komplex smluv a my jsme z něj povinnosti splnili. Převedli jsme na ně akcie, dali jsme je do představenstva a dozorčí rady, změnili jsme stanovy, udělali jsme investiční výbor. Lze to snadno doložit.

Kamil Jirounek (47)
* Spolu s Michalem Urbánkem je zakladatelem firmy Oleo Chemical.
* Vystudoval Fakultu elektrotechnickou ČVUT.
* Od programování přešel k výrobě biopaliv.
* Je aktivní sportovec, lyžař, skáče s padákem, jezdí na plachetnici, na vodních lyžích.
* Používá služební vůz Porsche Panamera. Firma Oleo Chemical, respektive Temperatior, je prolobbovanou změnou zákona o spotřební dani z českého trhu vyřazena a musíme prodávat do zahraničí.

Chcete říct, že pan Kreysa a Vařeka neplní sliby?

To, co říká pan Kreysa, nejčastěji v Lidových novinách, jsou naopak věci nedoložitelné. Na nich bylo pouze, aby nám vrátili soubor podepsaných dokumentů, což neučinili. To je podvod, který je předmětem několika soudních sporů. A podávali jsme i dvě trestní oznámení, ale policie rozhodně není tak akční jako v případě vyšetřování naší společnosti. Obě odložila bez vyšetřování. Přetáhli nám našeho šéfa výroby do jimi založené společnosti Ravak Chemical a celou dobu mu slibují, že bude ředitelem. Nevím, proč dnes tvrdí, že v Oleu nikdy být nechtěli.

Vraťme se k aktuálnímu sporu o biopaliva vyráběná společnostmi Andreje Babiše. Jeho firmy jsou dnes takřka monopolním dodavatelem biopaliv do státní správy, poté co skončil Agropodnik Jihlava...

Glencore, Setuza nebo Kratolia už biopaliva nevyrábějí, my palivo první generace také neprodukujeme. Zůstaly jen Babišovy společnosti Preol a Primagra. Když se podíváte na vyhodnocení veřejných zakázek na biopaliva s Čeprem za poslední měsíce, tak tam už jinou firmu neuvidíte. Jestliže někdo říká, že firmy pana ministra mají na trhu s biopalivy 60 procent, já říkám, že v biodieslu je to skoro sto procent a v bioetanolu možná 50 procent. Firma Oleo Chemical, respektive Temperatior, je prolobbovanou změnou zákona o spotřební dani z českého trhu vyřazena a musíme prodávat do zahraničí. Vypadli jsme ze všech terminálů, kde Čepro míchá bionaftu.

Proč?

Přispěla k tomu ještě norma, že veškerá biopaliva, které mají vyšší bod filtrovatelnosti (teplota, kdy začne palivo vločkovatět nebo tuhnout - pozn. red.) nelze u nás napřímo prodávat. My jsme nad tím, protože biopalivo z odpadních živočišných tuků má vyšší bod filtrovatelnosti. V úspoře skleníkových plynů jsme na tom dvakrát lépe než Andrej Babiš, s filtrovatelností máme problém, protože nafta z řepky tolik netuhne. Jestliže se na to podíváme pohledem povinného podílu při míchání, tak když do nafty, která má filtrovatelnost minus 22 stupňů, přimícháte naši biosložku, stoupne bod tuhnutí o maximálně dva stupně.

Náš produkt je žádaný a celá Evropská unie jej chce. Jen u nás je přístup diskriminační a z druhého pohledu někoho zvýhodňuje. Musíme však vyvážet do Itálie, do Francie, do Nizozemska a do Velké Británie, protože v Čechách ho nemůžeme prodat. Nejdeme tak tady sice nikomu na nervy, ale protože Evropská unie přitvrzuje pravidla, někomu bychom se do portfolia velmi hodili. l


Čtěte také:

Rittiga neznám, nic jsme neprovedli, tvrdí šéf Oleo Chemical

Policie ukončila vyšetřování Oleo Chemical. Advokáti pročtou spis

BRAND24

Policie viní v kauze Oleo Chemical deset lidí včetně Rittiga

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).