Menu Zavřít

Jiří Škop: Kam míří ceny nemovitostí

21. 2. 2013
Autor: profimedia.cz

Ceny nemovitostí ovlivňuje spousta mikroekonomických faktorů. Jako ekonoma mě ale spíše zajímají makroekonomické veličiny, které určují obecné trendy na tomto trhu. Zajímá mě i to, zda je na daném trhu bublina, zda trh představuje nějaké riziko pro finanční stabilitu nebo jak by se ceny mohly dále vyvíjet.

Nabídkové ceny bytů v Česku, které máme k dispozici ze statistického úřadu od roku 2005, ovlivňuje podle našich odhadů nejvíce pozice ekonomiky v rámci cyklu. Ceny rostou, když ekonomika vzrůstá, a naopak. Navíc je citlivost cen poměrně výrazná.

Pokud je například expanze ekonomiky výraznější o jedno procento po dobu jednoho roku, nabídkové ceny bytů jsou vyšší v horizontu dvou let až o čtyři procenta. Dalším důležitým faktorem je vývoj nominálních mezd, které ovlivňují relativní cenu bytů, tedy poměr cen nemovitostí k průměrné mzdě.

Relativní cena je důležitá i z hlediska posouzení, zda se ceny odchylují od svého rovnovážného trendu, či nikoli. Z pohledu tohoto ukazatele nastala nejvýrazznější odchylka v roce 2008, kdy byly ceny oproti rovnováze vyšší o přibližně 22 procent, což již indikovalo bublinu. Nakonec nesmíme zapomenout na hypoteční sazby, které ovlivňují ukazatel dostupnosti nákupu bytů.

Zmíněnými faktory je možné z velké části vysvětlit, co se dělo na trhu nemovitostí mezi roky 2005 až 2012 (samozřejmě svůj vliv mají rovněž demografické nebo také daňové změny). A jaké jsou tedy vyhlídky? Naše prognóza ukazuje, že ceny bytů, které se loni stabilizovaly, by mohly v následujících dvou letech dále klesnout. Poté již očekáváme růst.


Čtěte také:

Ceny bytů během dvou let klesly o desetinu

Hypotéka vychází levněji než většina pronájmů

BRAND24

Nejlepším penzijním spořením je teď byt


Autor je analytik Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).