Menu Zavřít

Jiří Škop: Fiskální politika pomůže růstu

7. 8. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro

Česká ekonomika zažívá od poloviny roku 2013 oživení, ale současná ukrajinská krize může přinést v horším případě opět recesi. Z tohoto pohledu jsou měnová a fiskální expanze pozitivní prvky, které ekonomice pomohou.

Fiskální politika začala letos již podporovat ekonomický růst, velký příspěvek přinese zejména příští rok. Historicky se fiskální politika chovala příliš procyklicky. Procyklické chování nastává tehdy, pokud ekonomika operuje pod potenciálem (je tedy utlumená) a fiskální politika působí restriktivně (a naopak).

Tedy buď dostává ekonomiku do ještě horší situace, nebo naopak ji „nakopne“, když se už přehřívá. Po čtyřech letech procyklické restriktivní fiskální politiky nastává v letošním a příštím roce změna. Zatímco ekonomika funguje stále pod potenciálem, fiskální politika ji pomůže dostat na svoji rovnovážnou úroveň.

Pokud by fiskální expanze ve zbytku letošního roku a příští rok neproběhla, dopady do ekonomiky by byly výrazné. Dle naší simulace fiskální expanze zvýší letošní HDP o 0,1 procentního bodu, příští rok o 0,7 a v roce 2016 o 0,2. Pozitivní vliv na spotřebu domácností proběhne zejména v příštím roce (+0,6 procentního bodu).

Fiskální expanze podpoří investiční aktivitu, kumulativně dokonce ve výši tří procentních bodů. Inflace díky fiskální politice bude v příštím roce nižší o 0,16 procentního bodu a naopak vyšší v roce 2016 o 0,31. Nominální mzdy se zvýší kumulativně o 0,8 procentního bodu a míra nezaměstnanosti bude v průměru v roce 2016 nižší o 0,5 procentního bodu.


Autor je analytikem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Index důvěry roste, Češi jsou největší optimisté v regionu

ČNB posiluje dohled, bojí se odlivu kapitálu z českých bank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).