Menu Zavřít

Jihočeské moře ožívá

3. 6. 2010
Autor: profit

Předposlední květnový víkend začala letní sezona na Lipně. Podnikatelé v cestovním ruchu zde cílí především na rodiny s dětmi. Oblast se mění v moderní turistický komplex s luxusními apartmány, bazénem a kilometry asfaltu pro cyklisty a bruslaře.

Autor: Jakub Hněvkovský

Optimisté říkají, že když se nad Lipnem stáhnou mračna, zůstane to tak týden. Realisté tipují čtrnáct dní. Není proto divu, že Jihočeská centrála cestovního ruchu, stejně jako místní podnikatelé, láká turisty na víc než jen na koupání ve vodní nádrži. Levý břeh přehrady se postupně mění v jakéhosi křížence moderního horského střediska bez hor a romantického přímořského letoviska bez moře. Lokalita má za sebou rekordní zimní sezonu, během které sem zavítalo 210 tisíc lyžařů. Právě začíná sezona letní. Lyžaře by měli vystřídat především cyklisté a rodiny s dětmi.

Babyboom u přehrady Ubytovávám se v jednom z apartmánů komplexu Landal Marina Lipno. Ačkoliv to tak zatím v poloprázdném areálu nevypadá, ocitám se v centru lipenského turistického ruchu. Z oken apartmánu se dívám na přístav plachetnic. Přezdívka jihočeské moře, kterou místní rádi pro Lipno užívají, se při tomto pohledu nezdá ani příliš nadsazená. Promenáda, restaurace, pláž. Vše působí upraveně a čistě. A samozřejmě nechybí několik hřišť pro děti. Hned po vjezdu do areálu musí být každému jasné, že děti tu mají výsostné postavení. Vodní plocha a luxusní apartmány zřejmě nestačí k tomu, aby zde masy lidí trávily léto. Podobně ani zbrusu nová čtyřsedačková lanovka nedonutí v zimě lyžaře ploužit se po loukách. Podnikatelé na Lipně ale vsadili na děti a podle všeho se jim to vyplácí. Na každém kroku číhají na potomky platících hostů prolézačky. Velké nadšení v nich vzbuzují bobová dráha a krytý bazén se skluzavkou. Najdou se tu zcela nekuřácké restaurace a v případě potřeby je možné ratolest svěřit personálu dětského koutku. Děti jsou tu zkrátka všude, a tak jsem si už po první procházce po areálu jistá, že v nejbližší době nehrozí lidstvu vyhynutí. Až skupinka nizozemsky mluvících seniorů nastupujících na parník mě vrací do reality, ve které neměří všichni lidé pod metr dvacet. Kdo se bojí, neničí les

V místním Sportrestaurantu se setkávám se starostou Lipna nad Vltavou Zdeňkem Zídkem a hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou. Začínají hodnotit uplynulou sezonu. Patřila prý Čechům, kteří zde představovali 91 procent všech turistů. S pěti procenty byli na druhém místě hosté z Nizozemska. Zbytek návštěvníků přicestoval z Německa, Ruska, Slovenska a Rakouska. Z tuzemské klientely přijelo nejvíce Jihočechů, dále Pražanů a Středočechů a pak Moravanů.

Naprostá převaha Čechů není podle starosty na škodu. „Když už jede našinec na dovolenou, chce se rozšoupnout a utrácí,“ konstatuje. Ani Nizozemci jakožto druhá nejpočetnější skupina turistů na Lipně nejsou podle něho špatnými hosty. Bojí se prý vyrazit na vlastní pěst někam do přírody, a zdržují se proto v blízkosti hotelových komplexů. „Oni zkrátka sami do lesa nevyrazí, takže příroda je po jejich pobytu zcela netknutá,“ usmívá se starosta.

Hejtman Jiří Zimola chválí spolupráci sportovního areálu s ubytovateli na Lipensku. Během zimní sezony prý čekalo na turisty množství výhodných pobytových balíčků se skipasem. A balíčky se slevami na různé volnočasové atrakce připravili místní hoteliéři i na léto. I díky tomu prý obliba lokality stoupá.

Zvýšenou návštěvnost Lipenska očekávají oba představitelé regionu od nové Jezerní stezky pro cyklisty a in-line bruslaře. Ta měří 11,5 kilometru a vede mezi Lipnem nad Vltavou a Frymburkem. Její vybudování, na které kromě obcí přispěl Státní fond dopravní infrastruktury, přišlo na čtyřicet milionů korun.

Cyklisté a bruslaři, kteří chtějí „startovat“ v Lipně nad Vltavou, mohou využít bezplatné velkokapacitní parkoviště ve Skiareálu Lipno.

V nedalekém přístavu najdou půjčovnu sportovního vybavení, která je otevřena každý den.

Draci, pivo a motorkáři

Letní sezona na Lipně oficiálně začíná druhý den mého zdejšího pobytu, v sobotu 22. května. Zahajuje ji závod dračích lodí. Za hlavami ještěrů, které jsou na přídi každého z těchto plavidel, sedí „popoháněč“. Bubnuje do rytmu a povzbuzuje pádlující k lepšímu výkonu.

Většinu posádek, i těch mužských, sekýrují ženy. Draci se předhánějí, zkušené týmy se střídají s amatéry, diváci fandí a popíjejí pivo.

Spolu s ostatními přihlížejícími se nacházím v Loděnici Lipno, dalším z místních moderních turistických areálů. Na travnaté ploše se tu pro tento víkend zabydlely stánky s občerstvením, o kousek dál se připravuje pódium na večerní koncert živých kapel. Ve vedlejším kempu Modřín je zajištěn program pro děti. Soutěže, divadelní představení, skákací hrad. Atmosféru dokonalého pohádkového světa narušuje, naštěstí jen vizuálně, pouze skupinka německých motorkářů. Na chvíli se dokonce ukáže i slunce, snad aby nám připomnělo, o co bez něho přicházíme.

Po sjezdovce na kole

Na cestě mezi kempem Modřín a Marinou Lipno je rušno. Jedná se o jeden z úseků zmíněné Jezerní stezky. Dokonale rovný a hladký asfalt je přívětivý pro všechny druhy kol a koleček, proto mě v hojném počtu míjejí cyklisté i bruslaři na in-linech. Malé děti se vozí ve sportovních kočárcích, které je možné si tu půjčit.

Zvolna se vzdaluji od draků a hluku kolem stánků s pivem a klobásami. Z Mariny Lipno vyráží na výlet skupinka cyklistů. „Touhle dobou už jsme tu byli loni. Začátek sezony je nejlepší, v létě je tu pak helma na helmě,“ říká jeden z nich. Samotná Jezerní stezka by ho prý do Lipna nad Vltavou nepřilákala. „Bruslaři se pletou pod kola. Ale všude v okolí jsou kilometry cyklotras,“ dodává.

Za chvíli už nasedám na čtyřsedačkovou lanovku nad tím, co provozovatelé areálu nazývají Bikeparkem Lipno. Jde v podstatě o letní využití místní sjezdovky. Po zhruba dva metry široké louce pode mnou, na které jsou postaveny nejrůznější můstky a další překážky, občas projede cyklista na terénním kole. Jedná se převážně o mladé lidi, alespoň to tak tipuji pozorujíc barevné helmy ze shora z lanovky. Sportovní trať ale není určena jen náctiletým vyznavačům adrenalinových sportů. Je upravena tak, aby ji nadšený začátečník bezpečně sjel a zkušený jezdec se vyřádil na terénních nerovnostech, klopených zatáčkách a boulích.

BRAND24

Děti mají na trasu přístup od šesti let. Pro ty nejmenší je tu pak Foxíkovo dětské cyklohřiště s nafukovacím hradem. Terénní kola lze zapůjčit i s helmou a chrániči v půjčovně přímo u lanové dráhy.

Jedna jízda čtyřsedačkovou lanovkou, která končí na vrcholu Kramolín, přijde dospělou osobu na šedesát korun, děti do patnácti let platí polovinu. Kromě toho, že je z Kramolína krásný výhled na Lipno, Šumavu a Novohradské hory, se zde nachází „vstupní brána“ k mnoha dalším turistickým aktivitám na Lipensku. Vedou odtud například značené trasy pro nordic walking a horská kola.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).