Menu Zavřít

Jídlem proti smutku

18. 11. 2003
Autor: Euro.cz

PATŘÍTE MEZI OBDIVOVATELE POSMUTNĚLE ROMANTICKÉ ATMOSFÉRY PODZIMU? PRÁVĚ PODZIM A ZIMA LÁKAJÍ K PĚSTOVÁNÍ PŮVABNÝCH RITUÁLŮ - HLEDÁNÍ KRÁSY V JÍDLE, OBJEVOVÁNÍ KRAJOVÉ ODLIŠNOSTI A SPECIALIT, UMĚNÍ VYCHUTNÁVAT MALÉ MNOŽSTVÍ KVALITNÍHO JÍDLA POMALU A S NÁLEŽITOU PÉČÍ.

Zima je ideální pro pěstování rituálu

Ačkoliv občas rádi mluvíme o svých depresích, to, co většina z nás prožívá, není klinická deprese, spíše smutek či špatná nálada. Na podzim, s ubýváním slunečního světla (a s vidinou dlouhé blátivé zimy za dveřmi) jsme pro smutek snadnými terči. Můžeme však svou duši otužovat, aby se dokázala lépe bránit, a to velmi příjemným způsobem. Dobrým začátkem je rozhodně jídlo. Jenže - jedna tabulka čokolády nás potěší jen na chvíli. Proto je potřeba podívat se na svůj stůl dlouhodobě, s nadhledem, a změny zavést také dlouhodobé. Alespoň natolik, aby nám pomohly přežít celou tu blátivou dobu, která trvá v našich krajích, bohužel, často až do dubna.

STANOVTE SI MANTINELY

Začít zahánět deprese hromadami jídla? Ano, to by bylo jednoduché řešení. Také občas ve svém městě absolvujete „zastávkovou jízdu“? Zvláště lákavá je paradoxně při pěší chůzi. Správná „jízda“ vypadá takto: u stánku na zastávce si dáte bramborák. Je vám po něm trochu těžko, potřebujete něco sladkého na lepší trávení - v nejbližší samoobsluze si koupíte nanuka. Byl bohužel příšerně sladký, ale támhle na rohu jsou lahůdky, snad to spraví jeden chlebíček se šunkou… atd. Kdo podobný postup vyzkoušel, ví, že tudy cesta k dobré náladě nevede - na konci nás naopak čeká bolavý žaludek, výčitky svědomí (že ani jedna z dobrot nepatřila do kolonky „zdravá strava“?) a také odlehčená peněženka. Aby se smutek jídla lekl, je nutné postupovat mnohem rafinovaněji.

SLOW FOOD

Hnutí s tímto názvem vzniklo v Itálii jako protest proti fastfoodové kultuře (záminkou bylo otevření restarace McDonald u římských Španělských schodů). Postupně se rozšířilo po celém světě, protože jeho myšlenka je lákavá - hledat znovu krásu v jídle, objevovat krajové odlišnosti a speciality, naučit se vychutnávat malé množství kvalitního jídla pomalu a s náležitou péčí. Je velký rozdíl, jestli své jídlo vychutnáváme u krásně prostřeného stolu s květinami ve váze, anebo ho slupneme vstoje u kuchyňské linky z papíru. A kouzlem, jak najít i v jednoduchém jídle pokrm, lahodící naší duši, je právě ta „náležitá péče“, kterou mu věnujeme. Zatímco léto je doba nevázanosti, podzim a zima lákají k pěstování půvabných rituálů. A tak pokud jste celé léto večeřeli chléb se sýrem, teď přichází doba objevování nových lahůdek. Dlouhé večery jsou jako stvořené pro rodinnou spolupráci na přípravě cibulového koláče se sýrem či palačinek s pomerančovou marmeládou. Ideální pomalá večeře se skládá z více chodů - vybírejte tedy jednoduchá jídla, ať ještě před dokončením nepadnete vyčerpáním. V jednoduchosti je krása, a navíc je v kulinářském umění „in“ - ty tam jsou doby, kdy recept na dobré jídlo zabral půl stránky. Důležité je také myslet na to, že není cílem strávníky umrtvit - všechna jídla tedy připravujte v menším množství - malá miska jemného brokolicového krému, malé kuřecí stehýnko na medu a ovocný salát s ořechy k tomu - to je příklad menu, které je lehké jako pírko, a přitom rozhodně nezůstanete hladoví. Cílem celé této zdánlivě nepraktické snahy je znovuobjevení gurmánství. Užít si každé jídlo jako malý svátek je totiž dar, který není závislý na penězích, ale spíše na péči, kterou jídlu věnujeme. Zkuste to, a zjistíte, že už ve chvíli, když se kuchyní rozvoní opečená cibulka, váš podzimní smutek vyletí někam ven (možná digestoří?).

BRAND24

CO NAKOUPIT?

Naše optimistická kuchyně by měla být plná ovoce, oříšků, mandlí a kvalitní čokolády. Z těchto surovin se dají vytvářet všemožné kulinářské kreace, ale právě tady dbejme na pravidlo jednoduchosti - je škoda ničit vynikající přirozenou chuť ovocných dezertů tím, že je překomplikujeme. Mezi známé „potraviny dobré nálady“ patří především banány, čokoláda, a plnotučné mléko. Jako první pomoc si tedy můžete čas od času dopřát banánový koktejl. Jsou ale i jiné potraviny, které nám pomáhají zachovat si dobrou mysl. Těstoviny, ryby, rýže, celozrnné obiloviny, sýry. Vidíte jistě na první pohled, že tato doporučení odpovídají i obecným doporučením na zdravou stravu. Jezte tedy zdravě, lehce, a z každého jídla si udělejte malý obřad, včetně krásné úpravy na talíři. Tomu se říká „vychutnat si“ podzim…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).