Menu Zavřít

Jen na pár let

26. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Dnešní set-top boxy budou brzy překonané

Jistě je správné uvažovat o tom, zda koupit levný, nebo drahý set-top box, ale kdo plánuje na delší čas, koupí zřejmě ten levnější. Po třech čtyřech letech si vybere přístroj s mnoha dalšími funkcemi, případně se zpětným kanálem, který již bude jistě na trhu. Možnost, že dnešní set-top boxy po několika málo letech skončí na smetišti, je velmi reálná.
Všechny dosud prodávané a na českém trhu nabízené přístroje pracují ve formátu MPEG2, zatímco překotný vývoj zaznamenává formát MPEG4, který umožňuje kromě standardního vysílání (nezpracuje ale MPEG2) i přenos HDTV (televizní vysílání s vysokým rozlišením). V tomto formátu TV Nova například už předloni pořídila seriál Pojišťovna štěstí. Traduje se, že Nicole Kidmanová odmítala hrát ve filmech natáčených v tomto formátu, protože je v nich vidět každá, i sebemenší vada na kráse. Současný problém tkví v tom, že je na českém trhu zatím jen jediný drahý set-top box, který si jakžtakž kvalitně s HDTV poradí. Televizor s vysokou rozlišovací schopností má ale smysl až od úhlopříček nad 80 centimetrů, takže majitelé menších obrazovek nemusejí nad prokreslením svého obrazu zoufat ani v budoucnosti.
„Bude záležet na byznysplánu každé společnosti. Zdá se, že HDTV budou nejdříve nabízet kabelové společnosti a placené satelitní kanály,“ soudí Jiří Rajdus z Czech Digital Group, tedy z firmy, která je průkopníkem digitálního vysílání v Česku a z toho titulu i provozovatelem jednoho z multiplexů, který vysílá TV Prima nebo Óčko. „Bezplatné vysílání však zřejmě ještě dlouho zůstane ve formátu MPEG2, protože v MPEG4 by ho mohlo sledovat jen málo lidí. A do toho žádný vysílatel volně šířeného programu nepůjde,“ říká Jiří Rajdus.
Set-top boxy zřejmě překotný marketingový vývoj nečeká, protože do konce desetiletí budou mít televizní společnosti a provozovatelé multiplexů dost finančních nákladů s tím, aby digitálně pokryly celé území Česka. Aktuálně tedy platí zásada: Televizní vysílání pro veřejnost bude přenášeno v komprimaci MPEG2 minimálně do úplného pokrytí Česka digitálním signálem, tedy do let 2010 až 2012. Placené televizní vysílání, jako jsou internetová a kabelová televize a televizní vysílání do mobilních telefonů, je ponecháno na podnikatelském záměru jednotlivých subjektů. Nechť se rozhodnou na základě toho, jaký formát je pro ně obchodně zajímavý. A zdá se, že zajímavá je pro ně kvůli HDTV komprimace MPEG4, navíc v telefonech je to technická nutnost. Na internetových televizích, včetně erotických a kabelovek, to i do budoucna znamená přidanou hodnotu, kterou veřejné pozemní vysílání bude zřejmě dlouho dohánět. Při koupi digitální televize bych se ale o formát ve dvojí komprimaci zajímal, protože jde o podstatně nákladnější a dlouhodobější investici než do set-top boxu.

BRAND24

Hesla do slovníčku
MPEG2 (Moving Pictures Expert Group)
Komprimace TV vysílání na datový tok. Metoda zdrojového kódování obrazu a zvuku, používaná v systému DVB i u disků DVD.
MPEG4
Dokáže zkomprimovat jednotlivé programy na ještě menší objem (datový tok). Pak se jich do digitálního multiplexu buď vejde více, nebo nabízejí vyšší kvalitu nebo více přidaných služeb.
HDTV
(High Definition Television)
Televize s vysokou rozlišovací schopností

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).