Menu Zavřít

Jemná bicanovská trefa

29. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Château Valtice Pepi Bican - exkluzivní série 500 lahví

Že víno a sport patří k sobě, je zřejmé. Obé spoluvytváří kulturní obraz národa a dokáže oslovit množství lidí. Žádné sportovní vítězství se neobejde bez holdu dobrým vínem, ať už veřejně nebo v zákulisí.
Je proto s podivem, že spojit velká vína se slavnými postavami naší sportovní historie trvalo poměrně dlouho. Nicméně stalo se. Společnost Vinné sklepy Valtice své síly spojila s fotbalovým klubem SK Slavia Praha. Na otázku, proč zrovna s tímto klubem, jsem se dověděl, že původní iniciativa vzešla ze strany klubu a zpočátku nešlo o jeho fotbalové legendy. Teprve když se hledala cesta, jak nejlépe prezentovat víno i Slavii, zdálo se všem nejlepší právě spojení špičkových vín a legendárních fotbalistů, kteří hráli v červenobílém dresu.
Výběr z fotbalových velikánů pro první sérii nemohl být lepší. Kdo jiný než Josef „Pepi“ Bican by si zasloužil takovou poctu. Vždyť za „sešívané“ nastřílel v 514 zápasech 961 gólů, přičemž čtyřikrát nadělil soupeři sedm branek v jediném utkání. Je také - kromě mnoha dalších ocenění a rekordů - držitelem titulu Nejčastější král ligových střelců, udělovaného Mezinárodní federací fotbalových historiků a statistiků.

Producent
Společnost Vinné sklepy, která vtělila Pepiho Bicana na etiketu jednoho ze svých nejlepších vín, patří se zhruba čtyřmi miliony lahví ročně mezi největší producenty vína v České republice. Z hlediska pěstování révy je díky vlastním vinicím a kapitálovým vstupům vůbec největší. Obhospodařuje plochu přes tisíc hektarů. Není proto divu, že v takovém množství hroznů se urodí i mimořádná kvalita. O takovou surovinu valtičtí pečují s citem pro tradici, ale i za využití současných technologií. Že se tato cesta vyplácí, dokládají ocenění získaná v posledních letech na mnoha renomovaných přehlídkách. Například Ryzlink vlašský slámové víno ročník 2005 získal zlatou a Chardonnay výběr z hroznů 2006 stříbrnou medaili na 13. ročníku soutěže Vinalies International v Paříži loňského roku. Château Valtice - Rulandské bílé výběr z cibéb 2006 si sáhlo ještě výše. Na přehlídce TERRAVINO MIWSC 2007 v Izraeli dobylo - jako jedno z pouhých třinácti - takzvaný Double-Gold, tedy velkou zlatou medaili udělovanou vínům skutečně mimořádných kvalit.
První vlaštovka „sportovního souběhu“ vín, která je deklarována jako výběr nadstandardního vína a limitována pěti stovkami lahví, je nejen jedinečnou sběratelskou, ale i mimořádnou konzumentskou raritou.

Doporučené víno
Château Valtice Pepi Bican - exkluzivní série 500 lahví, Chardonnay výběr z hroznů 2006, Vinné sklepy Valtice. Zlatá barva ryzích tónů a excelentní čirost a až hýřivé jiskření, tak se víno jeví napohled. Kytka se představuje sytými ovocitými tóny vyzrálých citrusů. K nim se připojuje v druhém aktu zřetelný a hutný medový podtext. Chuť je plná, výrazná a dominuje v ní exotické ovoce, zmnožené tentokrát o vstupy světlých peckovin a jablečno-hruškové valéry. Dlouhé odeznění je rámováno lehkou, zušlechťující stopou hořčinky a povznášející přítomností uměřených kyselinek. Pronikavě elegantní doušek, který víno skýtá, je hoden být nositelem jména našeho fotbalového génia.

BRAND24

Volba pokrmu
Velkolepé víno může doprovázet jen znamenitá jídla. Toto opulentní chardonnay se zaskví třeba vedle tvrdých sýrů, ale řekl bych, že jeho místo je jinde. Třeba vedle grilovaných císařských garnátů s glazírovaným telecím hrudím a polentou. Nebo coby partnera pečené křepelky s kaštanovou nádivkou, glazurovaným černým kořenem, bramborovými šiškami a slaninovou pěnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).