Menu Zavřít

Jednou práce, jindy zábava

4. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Vzácné příležitosti spojit příjemné s užitečným je škoda nechat ležet ladem. Platí to stoprocentně o víceméně kapesních zařízeních, měnících se podle potřeby na příruční sklad dat a jindy na neúnavného DJ, schopného vyhrávat celý večer.

Obchodní data i hudbu unesou mobilní přehrávače MP3

Vzácné příležitosti spojit příjemné s užitečným je škoda nechat ležet ladem. Platí to stoprocentně o víceméně kapesních zařízeních, měnících se podle potřeby na příruční sklad dat a jindy na neúnavného DJ, schopného vyhrávat celý večer.

Počítačové hard disky v externím provedení už dávno nejsou převratnou technickou novinkou. Snad jedině pokud uvážíme jejich stále se zvětšující kapacitu, přenosovou rychlost a estetičtější design. Pouhé zvýšení úložné kapacity PC ale nedalo spát výrobcům, kteří cítili, že někteří zákazníci by uvítali dvě věci: menší rozměry a něco jako „přidanou hodnotu“. Třeba zábavnější využití zařízení ve chvíli, kdy na něm zrovna nepřenášíme soubory firemního účetnictví k auditu nebo výsledky své práce k zákazníkovi. Tak vznikly kombinované přenosné disky, doplněné o přehrávání a ukládání digitální hudby.

David a Goliáš

Když se podíváme pozorně do katalogů výrobců hardwaru a elektronických firem, objevíme desítky na první pohled příbuzných produktů. Rozdíly se (kromě hmotnosti) ukáží až ve chvíli, kdy začneme zkoumat jejich kapacitu pro ukládání souborů. Po takovém třídění na jedné straně zůstanou lehké osobní MP3 přehrávače, ukládající data buď do vestavěné paměti nebo na vložené paměťové karty. Jejich relativní nevýhodou je ale poměrně malý prostor. Počítá se maximálně na stovky MB, takže na stěhování velkých objemů dat bylo zapotřebí něco většího. Proto přišly na svět přehrávače se zabudovaným pevným diskem. Samozřejmě ne se stejným, jaký známe ze stolních PC nebo serverů. Používají se zde hard disky podobné těm z notebooků a dalších přenosných počítačů, případně speciálně vyvíjené pro použití ve výrobcích spotřební elektroniky. Pro výrobce diskových MP3 přehrávačů bylo velkým štěstím, že počítačové firmy měly přesně stejné nároky jako oni. Požadavkem byla miniaturizace při stálém zvyšování kapacity, provozní odolnost disku proti nárazům nebo vibracím a především stálé snižování spotřeby elektřiny. Právě možnosti napájení HDD přehrávačů ze zabudovaného akumulátoru, respektive jejich výdrž, byly na samém začátku vývoje problémem, se kterým se konstruktéři museli vyrovnat. A však pro současné typy už není problémem dosáhnout provozní doby i řádu hodin bez připojení do zásuvky.

BRAND24

Pod obojí

Běžný MP3 přístroj s hard diskem je univerzální zařízení, jehož způsob nasazení vlastně určují pouze nároky majitele. Základem je úložná kapacita disku, která se aktuálně pohybuje většinou mezi dvaceti a třiceti GB. Na takový prostor už není problém zazálohovat všechno důležité z průměrného kancelářského počítače. Až na výjimky, jako je třeba iPod od Applu, to zvládne každý, kdo umí na počítači kopírovat soubory. Přehrávání zvukových souborů při zábavnějším nasazení obstarává vnitřní procesor a ovládání tlačítky na přístroji se prakticky neliší od walkmanu nebo osobního CD přehrávače. Na rozdíl od nich ale většina lepších HD mašinek nabízí nejen zesílený výstup do konektoru sluchátek, ale také kvalitní tzv. linkový výstup, vhodný pro zpracování v běžném audiozesilovači. Jedním z nejlépe „obléknutých“ univerzálních diskových zařízení je Creative Jukebox Zen. Existuje možná trochu nešťastně ve dvou modifikacích pro připojení na rychlá rozhraní počítače, a to buď FireWire nebo USB 2.0. Zájemce si tedy jednou provždy musí vybrat, ale jinak litovat nemusí. Kapacita HDD 20 GB je na zhruba čtvrt kilogramu vážící přístroj dostatečná. Přehrávat zvukové soubory umí ve formátech MP3, WMA nebo WA V, a to s výdrží až 14 hodin reprodukce. Vestavěný Li-ion akumulátor se dobíjí při připojení přístroje k PC přes datový kabel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).