Menu Zavřít

Jednoduché čmárání do notebooku

7. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Tablet PC spojil psaní do papírového bloku s možnostmi mobilních počítačůVýkonný notebook je nepostradatelnou pracovní pomůckou všech, kdo potřebují nebo chtějí nosit svou "kancelář" neustále s sebou.I ten největší vyznavač informačních technologií ovšem musí přiznat, že v některých situacích je propracované ovládání notebooku spíš na obtíž.

Tablet PC spojil psaní do papírového bloku s možnostmi mobilních počítačů

Výkonný notebook je nepostradatelnou pracovní pomůckou všech, kdo potřebují nebo chtějí nosit svou „kancelář“ neustále s sebou.

I ten největší vyznavač informačních technologií ovšem musí přiznat, že v některých situacích je propracované ovládání notebooku spíš na obtíž. A přinejmenším v duchu zatouží sáhnout po něčem prostém a univerzálním, jako je tužka a papír. Z námětů a přání zákazníků se zrodil společný koncept výrobců hardwaru a společnosti Microsoft. Základem nové kategorie Tablet PC je rozšíření výkonnosti přenosného počítače o vlastnosti, jaké známe třeba z kapesních digitálních asistentů.

Display jako psací plocha

U Tablet PC se setkáte s dotykovým displejem, na který se dá stejně jako u zmíněných PDA digitálním perem psát, kreslit a pochopitelně celý počítač také ovládat. V aplikaci MS Windows Journal se celý displej změní ve virtuální list papíru, na který si můžete zcela volně kreslit schémata, grafy nebo psát rukopisné poznámky bez nutnosti neustálého přepínání nebo spouštění různých aplikací, jak by to vyžadovalo běžné PC.

Jednou z opravdových novinek

Tablet PC jsou následné možnosti zpracování dokumentů. Automatický převod vašeho osobitého rukopisu (který Tablet PC „naučíte“ číst) do počítačového textu třeba pro Word je jenom jednou z nich. V původní podobě zase není problém zápisky aktualizovat, což by v obyčejném kancelářském bloku šlo stěží. Přitom se nemusíte vzdát pomůcek, na které jste z počítače zvyklí, jako například vyhledávání v textu podle určitých slov nebo skupin znaků. Další vymožeností je doplnění běžného počítačového dokumentu o rukou načrtnuté poznámky a komentáře pro spolupracovníky nebo partnery.

Tablet PC udržíte v jedné ruce

Zařízení Tablet PC jsou postavena na základě operačního systému Microsoft Windows XP Professional, obohaceného o speciální funkce. Vznikl tak jednotný standard, který dává výrobcům hardwaru možnost poměrně velkých variací. Dvě základní větve přesto není těžké rozeznat už na první pohled. První z nich se dá přirovnat k „utrženému“ displeji z notebooku, kdy je všechno vestavěno do ploché skříně pod ním. U takových zařízení se používá nejen dotykové pero, ale také virtuální klávesnice zobrazená na displeji, na kterou se dá s jistým omezením psát i prsty. Druhý koncept Tablet PC se mnohem víc podobá normálnímu notebooku s klávesnicí. Část s displejem je ale umístěna na speciálním otočném kloubu a pro pohodlné psaní rukou se otočí o 180 stupňů a přiklopí na klávesnici. Tím vznikne kompaktní podložka, jakou není problém držet v jedné ruce. Doporučená maximální hmotnost Tablet PC je 1,5 kilogramů, a to je ve srovnání s jinými plnohodnotnými notebooky znatelný rozdíl.

BRAND24

Nejprodávanější klasika

Reprezentantem klasičtější podoby Tablet PC je Acer TravelMate C100, který byl na konci loňského roku nejprodávanějším v této kategorii v regionu Evropa, Střední východ a Afrika. Jeho srdcem je procesor Pentium III-M, tedy mobilní varianta s nižší spotřebou. Operační paměť je rozšiřitelná až na 256 MB. C100 má aktivní LCD displej s úhlopříčkou 10,4 palce a rozlišením 1024×768 bodů, jehož otočením a přiklopením vznikne z notebooku pravé Tablet PC. Ve složeném stavu má přibližně velikost papírového bloku A4, je tři centimetry tlustý a váží přibližně 1,4 kilogramu. Cenou za nízkou hmotnost a přijatelnou velikost je ovšem vystěhování disketové nebo CD-ROM mechaniky do podoby externích doplňků, připojovaných přes USB rozhraní. Zabudovaná je síťová karta, softwarový modem, u vybraných modelů podpora bezdrátových sítí Wi-Fi, konektor FireWire nebo sloty pro rozšiřující karty. Akumulátor Acer TravelMate C100 slibuje výdrž až tři a půl hodiny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).