Menu Zavřít

Je volba ředitele ČT zpolitizovaná?

20. 9. 2011
Autor: profit

Pětice finalistů volby generálního ředitele České televize je známa. Vybráno bude už brzy. Každý má svého favorita či alespoň někoho, o kom si myslí, že to bude On. Nemyslím si, že by se toho mnoho stalo, pokud Rada nezvolí nikoho.

Foto: Profimedia.cz

Pospíchat se má pomalu – festina lente. Pokud zvolí, snad to bude šťastná volba. Že to šťastná volba nebude tak jako tak, už ale vědí televizní odbory, které dokonce žádají, aby ve volbě zasáhli politici, protože… Proč vlastně? Že se do finále nedostal Fenič ani Müllerová?

Je to zvláštní. Odbory obvykle prohlašují, že volby do mediálních rad jsou zpolitizované a volba ředitele je zpolitizovaná, načež vyzývají politiky, aby zasáhli ve volbě ředitele… Možná jsem divná, ale připadá mi to postavené na hlavu. Je volba zpolitizovaná, nebo ji teprve zpolitizovat chtějí?

Jsou tiše slyšet i jména, která si údajně přivedou noví generální ředitelé s sebou. Otázkou, kterou by volba mohla též řešit, je změna územního plánu Pankrácké pláně. Developeři větří šanci.

CONTENT24

Pokud má snad někdo pocit, že média veřejné služby jsou zpolitizovaná, pak by to chtělo podívat se na Slovensko, kde byly STV a SRo postátněny. Andrej Miklánek, místopředseda Rady slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS), prý bude současně odpovědný za televizní program RTVS. Tvrdila to slovenská média, jimž to prozradila šéfka rozhlasotelevize Zemková. Srdečně gratulujeme. To je asi tak, jako kdyby místopředsedkyně Rady České televize Dana Eklová byla zároveň šéfkou programu. Naštěstí jsou „naše“ zákony poněkud méně benevolentní a radním konflikt zájmů zakazují. V Rusku rady nepotřebují vůbec, tam velí Putin.

Favorit je známý. Ale je mu lehko? Opravdu si myslí, že to bude takové, jaké si to představoval?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).