Menu Zavřít

Je libo kompro?

29. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Korupční skandál prý někdo zinscenoval, aby koupil levně akcie firmy

Vedení firmy Trade Fides se někdo krátce předtím, než byli dva její manažeři zatčeni a obviněni z uplácení, snažil „přitlačit ke zdi“ a donutit k prodeji akcií. S návrhem na převzetí firmy prý loni v prosinci přišla i nabídka na odkoupení kompromitujících - jak ale Trade Fides tvrdí, zcela smyšlených - materiálů. Když firma odmítla, rozpoutal se korupční skandál.

BRAND24

Jedna rána za druhou.

Většinový majitel a prokurista společnosti Trade Fides Libor Hledík a bývalá obchodní ředitelka firmy Dana Mlejnková čelí obvinění z korupce. Policie se domnívá, že upláceli pracovníky ministerstva obrany, aby se dostali k zajímavým zakázkám na zabezpečení armádních objektů. K zatčení Hledíka a Mlejnkové došlo poté, co policie zadržela ministerského úředníka Miroslava Beňa na odchodu z Hledíkova bytu. Měl u sebe mít obálku s milionem korun.
Hledík s Mlejnkovou byli po jedenácti týdnech propuštěni z vazby a momentálně jsou vyšetřováni na svobodě. Mezitím se proti jejich firmě objevila další nařčení.
Informace proti Trade Fides se týkají například další údajně zmanipulované armádní zakázky na rekonstrukci vily Marna pro exministra obrany Jaroslava Tvrdíka. „Nejmenovaný pracovník ministerstva obrany“ upozornil zpravodajský server Aktuálně.cz, že armáda přidělila firmě kontrakt na rekonstrukci vily bez výběrového řízení. Tendr prý vyhlásila až následně, fiktivně, a veškerou dokumentaci antidatovala. Ministerstvo obrany ale takový průběh případu rezolutně popřelo.
Tím kauza nekončí. Policie začala vyšetřovat „podezřelá výběrová řízení za desítky milionů korun“, v nichž Trade Fides získal od ministerstva kultury zakázky na zabezpečení stovek kulturních objektů.
Po sérii obvinění se logicky přihlásil i Národní bezpečnostní úřad a začal prověřovat, zda by firmě neměl odebrat prověrku na stupeň „tajné“, která jí umožňovala získávat citlivé státní zakázky. NBÚ už takhle odebral prověrku sedmatřiceti firmám. „NBÚ zahájil bezpečnostní řízení o zrušení platnosti osvědčení podnikatele,“ sdělil týdeníku EURO ředitel právního odboru NBÚ Lubomír Prchal. „Jedná se o řadu úkonů, zejména o zjišťování prokazatelných informací a o jejich objektivní vyhodnocování. Tyto informace jsou zjišťovány z různých zdrojů… Zatím nelze stanovit, kdy bude toto řízení ukončeno ani předjímat jeho výsledek,“ dodal Prchal.

Nemravné návrhy.

Vedení firmy Trade Fides zatím zachovávalo mlčení, omezilo se pouze na konstatování, že obvinění nejsou pravdivá. Nyní ale přišlo ve vyjádření pro týdeník EURO se zcela novou verzí. Někdo se prý pomocí falešných obvinění pokouší snížit hodnotu firmu a následně ji levně odkoupit. „Považujeme celou záležitost za ryze účelově vyvolanou s jasným cílem poškodit společnost, oslabit její konkurenceschopnost, případně snížit její cenu pro potenciální spekulativní kupce,“ tvrdí ředitel pro strategii Trade Fidesu Lubor Matěj.
Jaká je tedy verze Trade Fidesu? „Lobbisté zastupující 'různé finanční skupiny' se o nás začali poprvé zajímat zhruba před dvěma lety. Veškeré jejich nabídky jsme vždy odmítali. V prosinci loňského roku byl Trade Fides opět kontaktován, tentokrát s podivným návrhem. Spolu s nabídkou koupi společnosti byla totiž tehdy předložena i nabídka na prodej blíže nespecifikovaných, údajně kompromitujících materiálů. Trade Fides i tuto nabídku nekompromisně odmítl,“ uvádí Matěj, „nabízené materiály nastíněného obsahu nemohly vůbec existovat, a muselo tedy jít o uměle vykonstruované podvrhy.“ Další nabídka přišla krátce po propuštění prokuristy Trade Fidesu z vazby. „Osoba, která kontaktovala přímo pana Hledíka, byla velmi dobře informována o celém případu a při jednání odmítla sdělit své celé jméno. Na přímý dotaz, čí zájmy zastupuje, uvedla, že to zatím nemůže sdělit, že je to ale silná a vlivná finanční skupina. Na dotaz, jestli jde o zahraniční, nebo domácí skupinu, neodpověděla,“ tvrdí Matěj.
Týden po schůzce Hledíka s tajemným zájemcem o akcie Trade Fidesu odstartoval skandál se zakázkami od ministerstva kultury. Vedení firmy Trade Fides odmítá o identitě svého „nepřítele“ spekulovat. „Identifikovat konkrétní subjekt, který by mohl mít zájem na celé záležitosti, například konkurenční firmu, je nyní velmi obtížné, zejména v situaci, kdy po zveřejnění kauzy takzvaného milionového úplatku se nejedna společnost snažila využít nastalé situace v konkurenčním boji,“ tvrdí Matěj. Někteří zákazníci společnosti už prý dostali výhodnou nabídku na přechod ke konkurenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).