Menu Zavřít

Je libo kapesníček?

7. 4. 2008
Autor: Euro.cz

HONNEMAYEROVA TOVÁRNA V DOLNÍ BRANNÉ - Východočeská obec Dolní Branná leží čtyři kilometry jižně od Vrchlabí. V jejím centru stojí bývalý závod společnosti Mileta, největšího českého  výrobce kapesníků. Od roku 2006 je prázdný a čeká na nové využití.

Dolní Branná má v současnosti 900 obyvatel a donedávna se mohla chlubit tradičním průmyslem. Závod zde mají Krkonošské papírny a dlouhá léta tu vyráběla hořická společnost Mileta kapesníky.

Firma se 750 zaměstnanci se však roku 2006 dostala kvůli čínské konkurenci do výrazné ztráty a musela propouštět. Úplně zrušila dva ze svých pěti závodů – jeden ve Vrchlabí, druhý v Dolní Branné.

Pro malou obec to byla citelná ztráta, o práci zde totiž přišlo zhruba sto lidí. Třípodlažní objekt bývalé továrny je nyní prázdný a čeká na nové využití. Jeho cena je 10 milionů korun.

Krkonošský textilní ráj

POPIS OBJEKTU

  • *název: Honnemayerova továrna místo: Dolní Branná kraj: Královéhradecký lokace: střed obce typ: průmyslový objekt stav: dobrý využití: žádné kult. památka: ne nabízí: Global Reality cena: 10 milionů Kč Textilní výroba v oblasti kolem Krkonoš má bohatou tradici. Nejstarší hořické privilegium tkalcovského cechu pochází již z první poloviny 16. století. Výrobky místních krejčích a tkalců byly prostřednictvím takzvaných faktorů skupovány norimberskými a později také anglickými a holandskými velkoobchodníky, kteří českým plátnem zásobovali prakticky celou Evropu i zámoří. Ve 30. letech 18. století představoval vývoz plátna a příze téměř třetinu celkového českého vývozu a podstatně tak přispíval k vysoce aktivní bilanci země. Malá či větší textilka vznikla téměř v každé podkrkonošské obci a výjimkou nebyla ani Dolní Branná. Roku 1910 zde německý podnikatel Petr Honnemayer spolu s varnsdorfským továrníkem Alfredem Pilzem nechali postavit závod na výrobu kapesníků. Kapesníkům odtroubilo**

Podniku se začalo říkat Honnemayerova továrna a pod tímto názvem fungoval i za druhé světové války. Na jejím konci byl sice poničen výbuchem muničního vlaku, škody však nebyly příliš velké.

BRAND24

Po druhé světové válce byl závod znárodněn a roku 1949 se stal součástí nově vzniklého národního podniku Mileta se sídlem v Hořicích. Fungoval jako obrubovna a spolupracoval s dalšími provozy ve Vrchlabí a Černém Dole.

V 80. letech minulého století se Mileta úspěšně rozrůstala a produkci rozšířila také o košiloviny, lůžkoviny a ubrusy. Otevření hranic po roce 1989 a příliv levného asijského textilu ji ale citelně zasáhly. Z původního gigantu dnes fungují už jen závody v Hořicích a Černém Dole.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).