Menu Zavřít

Je lepší devizový nebo multiměnový účet?

28. 3. 2010
Autor: profit

Od mých obchodních partnerů mi přicházejí platby ve třech různých měnách. Je výhodnější zvláštní účet pro každou měnu, nebo jeden speciální účet?

Autor: Martin Siebert

Jan Bardoň, Karviná

Jestliže potřebujete pro své podnikání přijímat platby ve třech měnách, banky vám nabízejí dvě možnosti. Můžete si založit běžný účet v cizí měně (někdy také nazývaný devizový účet) pro každou měnu zvlášť, nebo si založit jeden multiměnový účet pro všechny měny.

Běžný účet v cizí měně si můžete otevřít téměř u každé banky. Počítejte s tím, že založení jednoho devizového účtu znamená nemalé papírování a dále pak průběžnou starost o takové účty. Jestliže potřebujete uskutečňovat v rámci svého podnikání platby ve třech různých měnách, znamená to pro vás mít takové účty tři. S tím souvisejí také tři poplatky za vedení a používaní účtů v cizí měně. Pokud už u banky máte účet v korunách a chcete další účet v cizí měně, můžete využít některý z balíčků. V rámci vašeho účtu tak můžete například získat eurový devizový účet zdarma. Můžete tak ušetřit jeden poplatek za vedení účtu.

Některé banky umožňují klientům mít pouze jeden bankovní účet a vést jej v různých měnách podle potřeby firmy. Není zapotřebí mít pro každou měnu, v níž firma obchoduje, samostatný účet. Stačí založit jeden účet, zvolit si na něm hlavní měnu a všechny další měny nechat jako měny vedlejší.

Víceměnový účet funguje jednoduše, stejně jako běžný korunový účet i se všemi dalšími službami. Jeho výhodou je, že všechny prostředky máte vedeny pod jedním číslem účtu, vy si pouze volíte, na které měně si právě přejete provádět změny. Protože pro všechny měny máte pouze jedno číslo účtu, tak například při vystavování faktur nemůže dojít k žádnému omylu. V případě, že vám přijde na účet platba ze zahraničí, účet sám pozná, o jakou se jedná měnu a částku připíše automaticky na správnou měnu.

CONTENT24

Výhodou víceměnového účtu je také konverze mezi jednotlivými měnami. Ta je v rámci jednoho účtu velmi jednoduchá a rychlá, některé banky takovou konverzi zvládnout během několika vteřin. A jedna důležitá věc na závěr, už ani v Česku se za konverze mezi měnami nemusejí platit žádné poplatky. Takže pokud své bance za konverze platíte, je možná na čase poohlédnout se po jiné bance.

Jaromír Sladkovský, Raiffeisenbank

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).