Menu Zavřít

Jde to, ale občas složitě

13. 11. 2006
Autor: Euro.cz

ZJIŠTĚNÍ IČO PŘES MOBILJaké informace o firmách lze najít přes datové služby mobilního telefonu? Profit otestoval všechny tři operátory. Výsledek: V mobilech je spousta informací, ale vede k nim často složitá cesta.Informační služby mobilních operátorů dokážou zjistit počasí, odjezd vlaku nebo program kina.

ZJIŠTĚNÍ IČO PŘES MOBIL Jaké informace o firmách lze najít přes datové služby mobilního telefonu? Profit otestoval všechny tři operátory. Výsledek: V mobilech je spousta informací, ale vede k nim často složitá cesta.

Informační služby mobilních operátorů dokážou zjistit počasí, odjezd vlaku nebo program kina. Ale co byznysové informace? Profit otestoval vstřícnost k jednomu konkrétnímu požadavku - zjištění IČO.

Operátoři to umějí, ale u každého vede k výsledku jiná cesta. Někde je nutné poslat textovou zprávu, někde použijete wap, jinde se volá do call centra. A ceny? Hodně se liší podle podmínek, například podle tarifu zájemce. Obecně lze říci, že zjištění IČO vyjde od tří do osmnácti korun.

T-MOBILE PRÝ UMÍ TEXTOVKY

U firmy T-Mobile můžou tento požadavek splnit služby zvané Katalog firem a Lustrátor. Přístup k nim mají uživatelé přes SMS a wap. Nezáleží na tom, zda máte paušál, nebo předplacenou kartu.

Lze tu zjistit jak IČO podle názvu firmy, tak obráceně jméno společnosti podle identifikačního čísla. „V roce 2006 využilo tuto službu prostřednictvím krátkých textových zpráv více než šest tisíc zákazníků. Zjištění informací stojí tři až šest korun. Pokud má však uživatel aktivní tarifní zvýhodnění Surf+, je i opakované zjišťování informací pokryto tímto paušálem,“ sdělil Profitu Zdeněk Maršál z tiskového odboru společnosti T-Mobile.

Lustrátor na wapu tohoto operátora má navíc informace o platební morálce firem. Řekne vám, kolik dní po splatnosti daná firma hradí závazky. Obsahuje také přehled registrovaných dluhů firem od roku 1993. „Obsahem tedy nejsou výhradně negativní platební zkušenosti, ale také pozitiva či neutrální informace,“ doplňuje Maršál.

U O2 SE VOLÁ OPERÁTOR

Telefónica O2 dokáže splnit výše zmíněný požadavek prostřednictvím služby O2 Asistent. Zájemce tedy musí volat operátora. „Stačí zavolat na číslo 1188 a zadat pracovníkovi IČO nebo název společnosti, kterou chcete najít. Tuto službu mohou využívat všichni zákazníci všech mobilních i pevných operátorů,“ říká tisková pracovnice O2 Miloslava Mikulíková. Zákazníky Telefóniky vyjde minuta hovoru na devět až jedenáct korun. Klienty jiných operátorů stojí minuta 18 korun. A kolik lidí službu u O2 využívá? „Toto číslo neuvádíme,“ reaguje Mikulíková.

VODAFONE TO MÁ NA WAPU

A jak se s požadavkem vypořádal Vodafone? „Hledání IČO standardně nabízíme na našem wapovém portálu, kde je přístupný kompletní obchodní rejstřík - firmy lze hledat podle IČO i podle názvu. Vedle toho je na wapu celé portfolio dalších služeb speciálně pro firemní zákazníky: registr organizací, plátci DPH, plátci spotřební daně, firmy v konkurzu, kurzovní lístek a hospodářské zpravodajství,“ upozorňuje tiskový pracovník Vodafone Filip Hrubý. Službu mohou podle jeho slov využívat všichni zákazníci za stejných podmínek. „Přístup k těmto službám je možný i pro uživatele live! telefonů,“ dodává Hrubý.

Služba zde není zpoplatněna nad rámec obvyklých datových tarifů. Zákazníci tedy platí v závislosti na datovém tarifu. Ani u Vodafone jsme se nedozvěděli, kolik lidí jeho službu využívá. „Ve srovnání s jinými službami je obchodní rejstřík využíván výrazně méně,“ naznačuje Hrubý.

CONTENT24

PŘES TEXTOVKY TO MOC NEJDE

Na začátku testu jsme zkusili zjistit IČO u všech tří operátorů prostřednictvím textové zprávy. Například v Německu lze jednoduše operátorovi odeslat jméno firmy a za několik sekund má příjemce na displeji její IČO. V České republice to ale v době testu (podzim 2006) nebylo možné. U O2 musí člověk volat operátorovi, Vodafone má informace jen na wapu. Jedinou šancí byl tedy T-Mobile, u kterého prý textové zprávy fungují. Ale při testu se nám nepodařilo IČO zjistit prostřednictvím textovky ani u tohoto operátora.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).