Menu Zavřít

Jaroslav Brzoň: Čína chrlí jüany na trh

29. 4. 2015
Autor: ČTK

Druhá největší ekonomika světa podřadila. Ze šestky na pětku. Zbytek světa přitom jede na dvojku a některé státy dokonce couvají. Čínské centrální bance se zpomalení nelíbí, proto chce podpořit rychlost větším objemem peněz v ekonomice.

Čínští centrální bankéři používají zřejmě k podpoře ekonomiky stejnou příručku jako ti američtí nebo evropští. Po vzoru amerického Fedu začala tisknout peníze Evropa a nyní se k podobnému tahu odhodlala i čínská centrální banka, která snížila povinnou míru bankovních rezerv o jedno procento na 18,5 procenta.

Snižuje tak množství peněz, které musí tamní banky držet z vkladů. Banky díky tomu mohou více půjčovat vládě, podnikům i občanům. Takové snížení čekal málokdo. Pokles sazby o jedno procento je největším jednorázovým stimulem úvěrového trhu od roku 2008.

Odhaduje se, že tento tah přinese v krajním případě do ekonomiky okolo jednoho bilionu jüanů. Vydělat na vlně vzedmuté těmito stimuly je možné nyní v podstatě pouze přes čínské akcie. Nyní na trhu nejsou k dispozici žádné atraktivní investiční nástroje navázané na čínskou měnu.

Jelikož je čínský akciový trh značně rizikový, není vhodné investovat do jednotlivých akcií, ale spíše přes indexová řešení. Jako ideální se jeví nyní investice přes burzovně obchodovatelné uzavřené podílové fondy (CEF), které jsou na trhu obchodovány se „slevou“ vůči hodnotě držených akcií v portfoliu.

Autor je investiční stratég BBI


Čtěte také:

BRAND24

Ekonomika Číny zpomalila, roste nejpomaleji za šest let

Čína postaví první jaderný reaktor vlastní výroby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).