Menu Zavřít

Jaroslav Brychta: Euro ztrácí půdu pod nohama

1. 6. 2012
Autor: profimedia.cz

Evropská měna si sáhla na nejnižší úrovně za posledních 22 měsíců, když se v minulém týdnu prodávala za 1,25 dolaru. O tom, že s eurem něco není v pořádku, svědčí i data zveřejňovaná každý týden americkým regulátorem pro obchodování s futures kontrakty, podle kterých ještě nikdy v historii nebyly sázky spekulantů na oslabení eura tak vysoké jako právě v minulém týdnu.

Po relativně klidném začátku roku tak Evropská centrální banka sklízí, co zasela, když díky masivním půjčkám komerčním bankám na přelomu roku převzala od americké centrální banky štafetu světově největší tiskárny na peníze. Ani vyhlídky do dalších týdnů přitom pro euro nejsou růžové.

Výnosy ze španělských a italských dluhopisů znovu rostou a ECB možná nezbude než začít brzy s jejich opětovnými nákupy. Evropa navíc zpomaluje, což potvrdily i nedávné výsledky výrobní aktivity, jež jsou na hodnotách, které v historii zatím vždy odpovídaly pokročilé recesi.

Například podle květnového průzkumu podnikatelské nálady v Německu byla propast mezi tím, jak podnikatelé vnímají momentální situaci, a tím, jak hodnotí výhled do dalších šesti měsíců, takto hluboká naposledy krátce před začátkem finanční krize.


Čtěte také: Nejistota v eurozóně dotlačila euro nejníže za dva roky

BRAND24


Evropa se možná pozvolna přibližuje k dalšímu uvolnění měnové politiky, a jestliže se k němu ECB skutečně odhodlá, nemusí být výprodej evropské měny ještě zdaleka u konce.

Autor je hlavním analytikem XTB

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).