Jarní únavu zaženete vitaminy a pohybem

14. dubna 2003, 00:00 - Nikoleta Alivojvodič, alivojvodic@profit.cz
14. dubna 2003, 00:00

Dopřejte si křupavou zeleninu zalitou olivovým olejem a citronemSpolehlivými zvěstovatelkami jara jsou první sněženky. Ale i kdybychom je čirou náhodou nikde nespatřili, našeptá nám to naše tělo. Spolu s přírodou se totiž k daleko intenzivnější činnosti probouzí i lidský organizmus.

Dopřejte si křupavou zeleninu zalitou olivovým olejem a citronem

Spolehlivými zvěstovatelkami jara jsou první sněženky. Ale i kdybychom je čirou náhodou nikde nespatřili, našeptá nám to naše tělo. Spolu s přírodou se totiž k daleko intenzivnější činnosti probouzí i lidský organizmus.

Pamatujete si ještě na hodiny přírodopisu na základní škole a jak vám tenkrát soudružka učitelka s nejvyšší vážností říkala, že na jaře se příroda probouzí k životu? Stejně tak se z úsporného režimu vzpamatovává i lidský organizmus. Naplno se obnovují jeho funkce, zvedají se hladiny hormonů, roste svalové napětí a zrychluje se metabolizmus. Naše tělo potřebuje více energie. Pokud se mu nedostává dostatečného množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny, cítí se unaveně a zesláble. Navíc, po několika měsících lenivění a mlsání si zaslouží rovněž „odlehčit“.

Méně tuků, méně cukrovinek

Jedním z prvních kroků pro zlepšení životosprávy je zintenzivnit pravidelný pohyb a omezit příjem energie v podobě tuků a jednoduchých sacharidů. Velké množství nasycených tuků a cholesterolů je skryto ve vepřovém a hovězím mase, uzeninách či plnotučných mléčných výrobcích. Pokud se vám konzumaci těchto potravin podaří snížit na minimum, vašemu zdraví tím rozhodně prospějete. Odborníci doporučují nahradit živočišné tuky rostlinnými - ve studené i teplé kuchyni se dobře uplatní nízkotučné rostlinné tuky. Saláty chutnají nejlépe, když je dochutíme olejem lisovaným za studena (např. panenským olivovým) a citronem, bohatým na vitamin C.

Více vitaminů, více vlákniny

Časté střídání tepla a zimy může vést k zeslábnutí a snížení odolnosti organizmu proti nejrůznějším virózám, angínám či chřipkovým epidemiím. I proto je nezbytné zvýšit příjem vitaminů, nejlépe přímo z čerstvého ovoce a zeleniny. Velmi důležité jsou vitaminy A, C, D, E a K (podrobněji o vitaminech jsme psali v Profitu č. 11.) Kromě toho obzvlášť na jaře pomůže vitamin B1 (thiamin). Říká se mu vitamin dobré nálady. Nedostatek thiaminu totiž vede k apatii a neschopnosti soustředit se. Jeho největším zdrojem jsou kvasnice, pohanka, listová zelenina nebo květák. Doporučená dávka je 1-2 mg denně, ale při požívání alkoholu, léčbě antibiotiky či větší tělesné námaze je ji dobré zvýšit. Pokud si bez dvou litrů kávy nedokážete představit pracovní den, měli byste vědět, že právě káva (včetně té bez kofeinu) likviduje velké množství thiaminu v organizmu. Zkuste si proto místo turka, pressa či instantu raději nalít šálek bylinného či ovocného čaje. Do jídelníčku je vhodné zařadit i jídla sacharidová, především z celozrnných obilovin. Obsahují dostatek vlákniny a podporují dobré trávení.

Voda, čaj a zase voda

Nedílnou součástí zdravé životosprávy je správný pitný režim. Nejlepší je zvyknout si pít vodu - neslazenou a nenasycenou CO 2. Vodu můžete střídat bylinnými a ovocnými čaji. U bylinných čajů ovšem dávejte pozor na jejich složení, protože odvar z některých bylin může být ve větším množství škodlivý. Vhodné jsou například čaje z třezalky, přesličky nebo černého bezu, které působí močopudně a napomáhají k vylučování škodlivin z těla.

Rada na závěr

Pokud se chcete zbavit nadbytečných kil, nenalhávejte si, že existuje recept na rychlé a snadné zhubnutí. Většina drastických tipů a triků - hladovky, konzumace jen jednoho druhu potravin či výplach střev - může být dokonce zdraví škodlivá. Navíc je velmi pravděpodobné, že vyvolají tzv. jo-jo efekt a všechny ztracené kilogramy (které u extrémních hladovek bývají důsledkem úbytku svalové hmoty, nikoli tuků) se vrátí i s úroky. Ovšem už nebudou ve formě svalů, ale tuků.

VITAMINOVÉ OSVĚŽENÍ

Pomazánka a lá humr

Potřebujete mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl, bílý pepř a citronovou šťávu. Zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle, zamíchejte s jogurtem a dochuťte dle potřeby citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte s celozrnným pečivem.

Ovocné překvapení

Potřebujete 1 / 2 plátku ananasu, 2 plátky pomeranče, 1 cl šťávy z citronu, 4 cl ananasové šťávy, jablečný mošt a plátek pomeranče na ozdobu. Ananas a pomeranč nakrájejte na kostičky a dejte je do sklenice. Ananasovou a citronovou šťávu důkladně promíchejte, nalijte na ovoce. Dolijte jablečným moštem a ozdobte plátkem pomeranče.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce…
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Pokuta za pád z kola? Absurdní, ale ne víc než jiné pokuty za nehodu [komentář]
Technologie
Nereferenční Radeony Vega konečně tady? PowerColor chystá vydání před koncem listopadu
Cnews FM: Platíme mobilem s Android Pay. Vydrží nám to? [podcast]
Desky platformy Intel Z390 už existují. V Sandře se objevil model od SuperMicro
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Nvidia má nové GeForce pro notebooky, MX110 a MX130. Používají ale staré 28nm čipy
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít