Menu Zavřít

Japonský majitel Prazdroje prodá zbytek v čínském holdingu Tingyi-Asahi za 14 miliard

30. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Majitel Plzeňského Prazdroje, největší japonský pivovar Asahi, prodává svůj zbývající podíl v čínském holdingu Tingyi-Asahi Beverages. Za zbylý podíl 20,4 procenta získá 68,7 miliardy jenů (14,2 miliardy korun). Z dnešního vyjádření japonského pivovaru vyplývá, že získané prostředky použije na jiné zahraniční investice.

Kupcem je jeho partner z Kajmanských ostrovů, společnost Tingyi Holding. Asahi již loni odprodal deset procent svého podílu podnikům se společnou majetkovou účastí.

Japonská firma se loni v prosinci dohodla na koupi pěti pivovarů v Evropě od americko-belgické firmy Anheuser Busch InBev za 7,3 miliardy eur (191 miliard korun). Součástí této transakce byla i koupě největšího výrobce piva v Česku Plzeňského Prazdroje. Na koupi si japonský podnik vzal bankovní půjčku.

BRAND24

Asahi je nucen expandovat mimo svůj domácí trh, protože konzumace alkoholu se snižuje s měnící se demografickou situací. Společnost dnes rovněž dodala, že stále přezkoumává svůj 20procentní podíl ve druhém největším čínském pivovaru co do objemu Tsingtao Brewery.

Čtěte také:

AB InBev pokračuje v odprodejích. Nabízí německé pivovary Hasseröder a Diebels

Prazdroji rostou prodeje i zisky. Češi pijí více prémiového piva


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).