Menu Zavřít

Janoušek přijde o miliony

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Praha

BRAND24

Kontroverzní pražský podnikatel Roman Janoušek pocítil, že v hlavním městě nemusí být všechno jako za éry jemu nakloněného exprimátora Pavla Béma. Radní Prahy totiž minulé úterý schválili výpověď zdánlivě nevypověditelné smlouvy firmě Tardus, která vydávala měsíčník Listy hlavního města Prahy. Za společností stojí právě Janoušek spolu s Michalem Voráčkem, jenž kromě jiného vydává i Parlamentní listy.
Magistrát nehodlá Listy hlavního města Prahy nahrazovat jiným tištěným periodikem. Ušetřené peníze (zhruba 28 milionů korun ročně) chce investovat především do svých webů. „V současné době se jeví vhodnějším nahradit papírovou verzi novými, moderními komunikačními technologiemi, které budou schopné nejen operativně reagovat na dění v Praze, ale zároveň budou levnější,“ stojí v důvodové zprávě usnesení pražské rady.
Tardus vyhrál soutěž na vydávání Listů v roce 2004 zároveň se smlouvou „o poskytování inzertní plochy“. Obě smlouvy byly uzavřeny na deset let, později k nim přibylo několik dodatků. Jedno číslo Listů vycházelo na téměř dva a půl milionu korun, současní pražští radní proto hledali způsob, jak smlouvu vypovědět. Nakonec použili trik: letos mezi 18. a 20. květnem udělali kontrolu pěti set poštovních schránek v celém městě a zjistili, že téměř 36 procent pražských domácností květnové vydání Listů nedostalo. Zároveň město firmě Tardus vytklo, že od roku 2007 vydávala Listy sama, byť původně zvítězila společně s vydavatelstvím Vltava-Labe-Press. „V návaznosti na výše uvedená zjištění proto s okamžitou platností od uvedené smlouvy o dílo odstupujeme,“ píše se v příloze usnesení rady na návrh primátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho náměstka Karla Březiny (ČSSD).
Janoušek ani Voráček nejsou ve firmě Tardus nikde oficiálně uvedeni, stejně jako ve spřízněné firmě Grand Princ, kterou rovněž ovládají. Grand Princ spolupracuje například s Českými drahami a podílí se na propagaci OpenCard.
Podle zdrojů blízkých magistrátu se nyní Janoušek zajímá i o volbu nového šéfa České televize, spolu s Voráčkem by jejich favoritkou měla být šéfdramaturgyně centra publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Jana Škopková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).