Menu Zavřít

Jana Steckerová: České vyhlídky

30. 10. 2014
Autor: Straka Martin/E15

Z Německa přicházely poslední dobou špatné zprávy. Průmyslová produkce, tovární objednávky, vývoj v zahraničním obchodu a také indikátory důvěry výrazně zaostávaly za tržními očekáváními a zvyšovaly nejistotu ohledně budoucího vývoje německé ekonomiky. Podle naší prognózy by německá ekonomika měla ve čtvrtém čtvrtletí roku mezikvartálně stagnovat, přičemž v prvním čtvrtletí roku příštího by její výkon měl dokonce o 0,1 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesnout.

To se odrazilo i v naší nové prognóze pro Česko, kterou jsme publikovali minulý týden. Vzhledem ke zhoršení ekonomické situace u našich hlavních exportních partnerů jsme růst reálného HDP pro letošek revidovali z 2,9 na 2,3 procenta, zatímco prognóza pro rok 2015 byla snížena o 1 pb na úroveň 2,3 procenta. Českou ekonomiku podporuje extrémně uvolněná hospodářská politika.

BRAND24

Nejedná se jen o klíčovou úrokovou sazbu na technické nule či pozitivní vliv intervenčního režimu, ale také o očekávanou fiskální expanzi, která by měla zvýšit průměrný letošní HDP o 0,1 pb, příští rok o 0,7 pb a v roce 2016 o 0,2 pb. Pokud jde o inflační výhled, stále očekáváme průměrnou inflaci ve výši 0,4 procenta pro letošní rok, nicméně příští rok jsme revidovali
směrem dolů o 0,3 pb na 0,7 procenta. Výstup z intervenčního režimu jsme proto posunuli ze začátku roku 2016 na přelom druhého a třetího čtvrtletí 2016.

Autorka je ekonomkou Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).