Menu Zavřít

Jan Žižka: Ve stínu koryt

7. 9. 2012
Autor: čtk

Co je důležitější? Jak si politici rozdělí stranické a vládní posty, nebo jestli postavíme další dva bloky jaderné elektrárny v Temelíně? Nebo třeba to, jaké budou Češi platit ceny za ruský plyn?

Jisté je jedno – všechna témata se v těchto dnech ocitla ve stínu boje o koryta s názvem „vzpoura poslanců ODS“. I když původně měla vláda rozhodovat jiný výbušný spor mezi ministry průmyslu a financí.

Martin Kuba prosazuje garantované ceny elektřiny z budoucích temelínských bloků, úřad Miroslava Kalouska to odmítal kvůli přílišnému zatížení státní kasy. Stále více odborníků se přitom shoduje, že bez takzvaných kompenzací, které by za určitých okolností opravdu platil daňový poplatník, nemá rozšíření Temelína šanci. Vzrušuje to nyní někoho?


Čtěte také:

Vyšetřování Gazpromu kvůli dominanci se týká i Česka

Hrozí pád vlády. Nečas řeší, jak mu zabránit

BRAND24

S dostavbou Temelína nesmí ČEZ otálet, radí experti Kubovi


Když Evropská komise zahájila vyšetřování Gazpromu kvůli drahému plynu, polští ministři se okamžitě ozývali s hodnocením toho, co to pro jejich zemi znamená. Čeští politici měli zrovna jiné starosti. Obsazování teplých křesel, maskované bojem o nižší daně. Ovšem křesel s napojením na penězovody. Takže žádné strachy – na stamiliardový temelínský tendr také brzy dojde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).