Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Zasedání ECB a dopady na ČNB

3. 12. 2015
Autor: čtk/AP

Na pravidelném zasedání k projednání měnové politiky se dnes sejde nejvyšší orgán Evropské centrální banky. Všeobecně je očekáváno další uvolnění měnové politiky, což na předchozím listopadovém zasedání šéf ECB Mario Draghi celkem jasně naznačil.

My očekáváme v souladu s trhem snížení depozitní sazby o 10 bazických bodů na –0,30 procenta, vyloučit nemůžeme ani výraznější snížení sazby až na úroveň odpovídající nákladům na držbu hotovosti. Dále předpokládáme navýšení měsíčního objemu nakoupených dluhových cenných papírů o 10 až 20 miliard na 70 až 80 miliard eur s tím, že ECB již nebude nakupovat pouze státní dluhopisy, ale i dluhopisy korporátní.

A v neposlední řadě by mělo dojít k prodloužení programu dodávek likvidity do bankovního sektoru TLTRO (s tříletou splatností). Ovšem vzhledem k tomu, že očekávání jsou velmi vysoká, existuje zároveň zvýšené nebezpečí, že trh bude nakonec zklamán, což by se na finančním trhu bezesporu projevilo v korekci eurových ztrát.

Důsledky pro Česko

Rozhodování ECB však má implikace i pro nás. Čelíme totiž silnému dovozu nízké inflace z eurozóny a razance jednání ECB tak bude důležitá i z pohledu ČNB. Pokud by se evropským centrálním bankéřům podařilo inflační očekávání podpořit, uvítali by to i jejich čeští kolegové.

Ti budou zároveň bedlivě sledovat, jak se případně prohlubující úrokový diferenciál projeví v tlacích na posilování koruny, které centrální banka na úrovni 27 korun za euro brání. My i nadále držíme pravděpodobnost 40 procent, že nakonec ČNB zavede záporné úrokové sazby.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

BRAND24

Unijní úřad: Evropské banky mají bilion eur v nesplácených úvěrech

Draghi: ECB je připravena rychle zasáhnout na podporu inflace

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).