Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Koruně pomáhá i vyšší inflace

16. 7. 2015
Autor: novák tomáš/euro

Česká měna atakovala vůči euru v polovině týdne nejsilnější hodnoty od zavedení intervenčního režimu v listopadu 2013. Kurz se dokonce přiblížil na necelých pět haléřů hodnotě kurzového závazku ČNB ve výši 27 korun za euro. Co stojí za sílou české měny?

Bezesporu to je mnohem lepší výkonnost české ekonomiky. Finální čísla HDP za první čtvrtletí ukazují, že růst českého hospodářství byl nejrychlejší v celé EU. A další statistiky z průmyslu, stavebnictví či maloobchodu naznačují, že úspěšné bylo i čtvrtletí druhé.

I když je tahounem primárně domácí poptávka, daří se i zahraničnímu obchodu. Z pohledu koruny je příznivý přebytek běžného účtu platební bilance. Do aktiva se poprvé od roku 1993 dostal loni a letos dále narůstá. Faktorem podporujícím korunu je i změna inflačního prostředí.

Role inflace a inflačních očekávání je v situaci, kdy je měnový kurz nástrojem měnové politiky, dokonce klíčová. Zatímco prakticky po celý loňský rok byla skutečná inflace nižší, než s čím ČNB počítala, naopak po celou první polovinu letošního roku inflační čísla banku překvapovala vysokým hodnotami.

Naše prognóza počítá, že inflace se bude i ve druhé polovině roku šplhat k inflačnímu cíli, jehož by mělo být dosaženo v prvních měsících příštího roku. To napovídá, že testování kurzového závazku se blíží. ČNB ho v zájmu udržení cenové stability dodrží a bude nadbytečná eura na trhu skupovat.

Autor je hlavním ekonomem KB


Čtěte také:

BRAND24

Česká inflace alespoň na chvíli roste

Tomšík: Čím blíž budeme kurzu 27 korun za euro, tím spíš zakročíme

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).