Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Inflace klesá

2. 5. 2013
Autor: profimedia.cz

Loňská průměrná inflace v Česku dosáhla poměrně vysokých 3,3 procenta, ale již od závěrečného čtvrtletí začala rychle klesat.

V letošním březnu byly spotřebitelské ceny meziročně vyšší už jen o 1,7 procenta. Podstatné je, jak ukazuje naše makroekonomická prognóza, že inflace půjde dále dolů. Již v lednu rostly ceny oproti našim předpokladům o 0,3 procentního bodu pomaleji, a to zejména díky regulovaným cenám a výraznějšímu poklesu marží v souvislosti se zvýšením DPH.

V poslední době se přidaly další jednorázové vlivy: květnový desetiprocentní pokles cen plynu od RWE a snížení cen telefonních služeb. Tyto dva faktory sníží podle nás inflaci o 0,3 procentního bodu. Mírně jsme revidovali směrem dolů i ceny pohonných hmot a potravin. Celkově byl inflační výhled na letošní rok snížen o 0,8 procentního bodu na 1,5 procenta. Inflace tedy bude dále klesat a v závěru roku atakoval hodnotu pouhého jednoho procenta.

Výhled na příští rok dramatických změn nedoznal. Prognózu jsme snížili pouze o 0,1 procentního bodu na 1,4 procenta. V ledu 2014 může inflace dočasně klesnout i pod jedno procento. Jak bude na inflační výhled reagovat centrální banka v situaci, kdy úrokové sazby jsou v podstatě na nule? Domníváme se, že bude pokračovat ve verbálních intervencích a nadále přesvědčovat trhy, že slabší koruna je tím nástrojem měnové politiky, který bude klesající inflaci kompenzovat. To je jeden z hlavních důvodů, proč na rozdíl od tržního konsenzu neočekáváme pro druhou polovinu roku posílení koruny, spíše naopak.


Čtěte také:

Inflace je mírná přes vyšší DPH, více zdražují jen potraviny

Inflace v Česku okrádá důchodce více než ostatní

BRAND24

[[http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/pruzkum-cesti-a-slovensti-duchodci-se-maji-lepe-nez-americti-964614| Průzkum: Čeští a slovenští důchodci se mají lépe než američtí


Autor je hlavním ekonomem Komerční banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).