Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Americké akcie dál táhnou

20. 11. 2014
Autor: ČTK

První odhady hrubého domácího produktu za jednotlivé evropské země i za eurozónu jako celek za třetí čtvrtletí publikované v závěru minulého týdne nezklamaly. Dokonce skončily mírně nad tržními očekáváními. Nutno ovšem podotknout, že očekávání byla nastavena opravdu nízko. A výsledný mezičtvrtletní růst o anualizovaných 0,6 procenta kontrastuje s robustním vzestupem americké ekonomiky za stejné období, když si polepšila o 3,5 procenta.

A zatímco oživení světové ekonomické jedničky je široce založené a udržitelné, oživení v Evropě je slabé a nerovnoměrně rozprostřené. Tomu pak odpovídá odlišný postoj centrálních bank. Fed ukončil využívání nestandardního nástroje v podobě kvantitativního uvolňování, naopak ECB s využitím tohoto nástroje začíná. Důsledkem výše popsané konstelace je silnější americký dolar na globálních trzích a zejména v Evropě neatraktivní výnosy státních dluhopisů, které dolů tlačí rostoucí deflační rizika v eurozóně. Výnos německého státního dluhopisu se splatností deset let se tak nachází pod jedním procentem, výnos dvou či tříletého německého státního dluhopisu je dokonce záporný. Není divu, že se v této situaci investoři uchylují zejména k americkým akciovým titulům. Zatím se nenaplňují scénáře, že ukončení programu kvantitativního uvolňování v USA bude mít na akciové trhy negativní vliv. Ten totiž může být bohatě vykompenzován zlepšenými ekonomickými fundamenty.

A dá se očekávat, že zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech bude obezřetné s cílem důvěru investorů nepodlomit.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

Americké akcie po výhře republikánů stouply na nový rekord

BRAND24

Růst americké ekonomiky zpomalil na 3,5 procenta, i tak předčil očekávání

Akcie v USA po střelbě v Ottawě ztratily a výrazně klesly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).