Menu Zavřít

Jan Sedlák: Umění odejít může zachránit firmu

3. 7. 2013
Autor: Profimedia.cz

Společnost Zynga, dřívější startupový zázrak, mění výkonného ředitele. Dosavadního šéfa a zakladatele Marka Pincuse nahradí nejvyšší představitel herní divize Microsoftu Don Mattrick.

Pro Microsoft to v době, kdy chystá uvedení nové herní konzole Xbox One na trh, znamená nemalé komplikace, pro Zyngu naopak velkou šanci na záchranu. Akcie firmy se od vstupu na burzu v prosinci 2011 propadly o ošklivých 70 procent a Zynga se neumí vymanit ze závislosti na prostředí Facebooku.

Výměna nejvyššího šéfa mladé technologické společnosti není v branži vůbec nic neobvyklého. Často přichází v době, kdy firma vstupuje do nové etapy. Původní zakladatelé a ředitelé často umějí díky svému „startupovému“ myšlení a inovátorským nápadům rozjet rychle rostoucí projekt. Ovšem v pozdější fázi, kdy se ze startupu stane velká firma se složitějším řízením, nezřídka kotovaná na burze, už na kočírování nestačí.

S výměnou vedení svého času přišel třeba Google, který místo mladé dvojice Larry Page a Sergej Brin najal výkonného šéfa Erica Schimdta. Ten své místo vrátil Pageovi až po několika letech, když jeho vůdčí schopnosti „dozrály“. Zmínit lze i firmu Groupon, jejíž zakladatel Andrew Mason fázi po vstupu na burzu absolutně nezvládl a z funkce byl dokonce odvolán.

Podobné příklady známe i z tuzemského trhu. Zakladatel a dřívější šéf Slevomatu Tomáš Čupr ze svého ředitelského postu dobrovolně odešel a sám uvedl, že jeho rolí bylo firmu rozjet a nastavit, její řízení v pokročilé fázi už ale údajně lépe zvládnou jiní. Ivo Lukačovič zase svěřil vedení a rozvoj Seznamu do rukou velmi schopné dvojice Michal Feix a Pavel Zima.

Role Lukačoviče ze Seznamu a Pincuse ze Zyngy jsou podobné i jinak – oba si stále nad společností drží rozhodující vliv. Mark Pincus má 61 procent hlasovacích práv a zřejmě se bude chtít na strategickém rozhodování dále podílet.
Don Mattrick má velkou šanci stát se dobrým šéfem Zyngy. Sám před lety prodal za 11 milionů dolarů svůj herní startup gigantovi Electronic Arts a z Microsoftu vybudoval videoherní impérium. Rozumí nejen samotným hrám (sám je vášnivý hráč), ale také například cloudům a datovým centrům, bez nichž by dnešní moderní hry už nemohly fungovat. Dokázal rozpoznat, že pohybové ovládání Kinect bude hit a dostane konzoli Xbox i k takzvaným „casual“ hráčům. A právě na tuto sortu lidí Zynga cílí.

Pro Zyngu teď bude klíčové oprostit se od platformy Facebooku, na které díky FarmVille a jiným hrám vyrostla. Musí se dostat na mobilní zařízení a také na Xbox a další „velké“ konzole. Právě chystaný Xbox One se prezentuje jako zařízení do každého obýváku a pro vývojáře se zde nabízí obrovská šance vydat úspěšné a chytlavé hříčky využívající pohybové a hlasové ovládání.


Čtěte také:

BRAND24

Lidé si na Facebooku přestali hrát, Zynga bude propouštět

Potápějící se Zyngu má zachránit herní expert Microsoftu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).