Menu Zavřít

Jan Sedlák: Soud zahrál do karet Microsoftu

27. 8. 2012
Autor: Profimedia.cz

Samsung podle rozhodnutí soudu v San José porušil šest ze sedmi stěžejních patentů Applu, a svému rivalovi proto musí zaplatit odškodné ve výši jedné miliardy dolarů. O samotnou sumu jde ale až v poslední řadě. Pro představu, jen Apple má na svých účtech přes 110 miliard.

Důležité je především to, že soud na americkém trhu stanovil precedens, podle nějž se mohou další technologické spory řídit. Apple jich vede se svými konkurenty několik a soud mu nyní ukázal, že má velikou šanci je vyhrát. Právníci největší technologické firmy světa se v současné době ještě snaží docílit zákazu prodeje několika zařízení Samsungu na americkém trhu. I tento spor bude důležité sledovat opět především kvůli precedentu, protože zákaz sám by se měl týkat především starších modelů.

Podle předložených důkazů, na jejichž základě soud rozhodl, Samsung nekopíroval jednotlivé nápady a patenty Applu nahodile, ale všechny je spojil do jednoho celku. Výsledkem byly chytré telefony ne nepodobné telefonům iPhone. V některých dokumentech, které unikly na internet, bylo jasně vidět, jak návrháři a další inženýři své telefony přímo srovnávali s iPhonem a doporučovali, jak telefony od Samsungu této modle co nejvíce přiblížit.

Kritici rozhodnutí v čele se Samsungem tvrdí, že verdikt kalifornského soudu utlumí inovace. To může být skutečně pravda. Samsung například několik nápadů Applu vylepšil a posunul o něco dále. Nepřístupnost konkurenčních nápadů může podobné novátorské přístupy zbrzdit, případně výrazně prodražit celý proces výroby telefonu. Vlastníci patentů budou moci dílčí funkce, jako je třeba známé přiblížení dokumentu dvěma prsty, prodávat za poplatky.

V praxi tak vznikne další nepřehledný guláš, v němž všichni všem platí nějaké desátky. Například Microsoft už dnes díky podobným poplatkům vydělává více na telefonech s Androidem než na strojích s vlastním systémem Windows Phone.

Microsoft je nicméně tím, komu aktuální průběh událostí hraje do karet. Redmond totiž vsadil na vlastní koncepci a design a vyvinul uživatelské rozhraní Metro, které se systému od Applu prakticky vůbec nepodobá, a přesto je podobně jednoduché a přívětivé. Zatímco ostatní výrobci pracující s Androidem budou nyní muset reagovat na změny, Microsoft nic podobného řešit nemusí.


Čtěte také:

Analytici: Poraženým ve sporu Applu se Samsungem je Google

Samsung prohrál soud s Applem, musí zaplatit miliardu dolarů

BRAND24

Samsung podle jihokorejského soudu neokopíroval iPhone


Verdikt kalifornského soudu každopádně platí jen pro severoamerický trh. Ten sice stále tvoří významnou část globálního koláče, nicméně na síle nabírají trhy především v zemích BRIC. Všichni technologičtí titáni jistě povedou ostré boje i zde. A není vůbec jisté, že soudy tu budou přemýšlet stejně jako v USA. Například v Jižní Koreji dal soud za pravdu Samsungu a Apple odešel s prázdnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).