Menu Zavřít

Jan Sedlák: Po knihách noviny. Změní se další svět?

7. 8. 2013
Autor: Břetislav Kovařík

O tom, že zakladatel a výkonný ředitel Amazonu Jeff Bezos koupil za 250 milionů dolarů proslulé noviny The Washington Post, jsem se dozvěděl v pondělí večer, když jsem si cestou domů na ulici pročítal Twitter. Okamžitě jsem se „proklikal“ k dalším informacím na webu a díky twitterovskému „hashtagu“ #WashingtonPost si rychle pročetl i první reakce lidí, kteří k tomu mají co říct.

Pádným argumentem pro to, abych si další den kvůli této zprávě koupil tradiční tištěné noviny, by byly skutečně nové a původní informace, které jsem na sociální síti a na webu zjistit nemohl. Právě tento příklad ukazuje, do jaké situace se Washington Post a prakticky celý tištěný mediální svět dostal.

Washington Post v loňském roce vygeneroval ztrátu přes 50 milionů dolarů, letošní manko bude zřejmě ještě o něco vyšší. I když Bezos za noviny zaplatil ani ne procento svého celkového majetku (ten se odhaduje na 25 až 28 miliard dolarů), podle analytiků jeho investice finanční smysl nedává.Ostatně sám Bezos tvrdí, že prozatím nemá žádný plán, nechce měnit vedení, které je podle jeho slov výborné, a jediné, co sdělil, bylo, že „bude potřeba experimentovat“.

Pod tím si lze představit cokoli, nicméně je pravděpodobné, že se úspěšný podnikatel vydá cestou elektronizace a internetu, což je oblast, která tištěným novinám v podstatě škodí a bere jim čtenáře a inzerenty. S převáděním „starého světa na nový“ má Bezos zkušenosti. Byl to jeho Amazon, kdo přišel se čtečkou Kindle a na ni napojeným obchodem s elektronickými knihami. A byl to Amazon, kdo způsobil revoluci v nakupování či provozování aplikací a služeb přes cloud. Jeff Bezos nicméně americký list kupuje jako soukromá osoba – vlastníkem nebude Amazon a o případném propojování zatím nepadlo ani slovo.

Bezos řekl, že vnímá zrychlující se zpravodajské cykly. Možná proto bude chtít více oživit webovou verzi Washington Post ve stylu skutečně rychlých, velice aktuálních a krátkých zpráv. Evidentně je má rád, protože už dříve investoval pět milionů dolarů do Business Insideru, který právě na takovém stylu webové žurnalistiky stojí.

Okamžitý zisk nejspíš není pro Bezose příliš důležitý. Obecně si potrpí spíše na dlouhodobé investice. Když budoval Amazon, dostal se kvůli obřím investicím do infrastruktury a budování logistických center do zisku až po devíti letech. V posledním kvartálu byl Amazon opět v mírné ztrátě, protože nakupuje licence na mediální obsah do svého tabletu.
Na druhé straně, i když Bezos patří mezi velké internetové vizionáře dneška, objevují se samozřejmě i obavy, zda významný byznysmen nechce skrze noviny jen uplatňovat svůj vliv. Post sídlí ve Washingtonu, má dobré zdroje ve vládních a parlamentních kruzích a Amazon se velice zajímá o legislativu kolem elektronických knih a internetu. A neustále řeší daňové spory.


Čtěte také:

BRAND24

Zakladatel Amazonu koupil deník The Washington Post

Amazon pozná, jak chutná stávka. Chystají ji v německém Lipsku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).