Menu Zavřít

Jan Sedlák: Microsoft se zajímá o Dell

28. 1. 2013
Autor: profimedia.cz

Dell se dost možná stáhne z burzy. To není nic zásadně překvapujícího, o ambicích Dellu podobný krok učinit už se v kuloárech mluví několik let. V průběhu loňského roku nicméně cena akcií firmy klesla na takovou hodnotu, že to pro investory dává smysl.

Jedním z nich má být podle některých zdrojů Microsoft, který by v Dellu díky až třímiliardové investici (v dolarech) mohl získat více než desetiprocentní podíl. O Dellu se poslední měsíce neustále mluví jako o společnosti, která zmeškala nástup tabletů a chytrých telefonů, což byl právě ten důvod, který poslal cenu akcií dolů.

Skutečností však je, že pro třetího největšího výrobce počítačů na světě už dávno přestala být koncová zařízení prioritou a firma se přesouvá do datových center. Jen za poslední rok Dell v této oblasti uskutečnil desítku akvizic a v serverech a budování cloudů vidí svoji dlouhodobou strategii.

Pro Microsoft proto Dell není zajímavý pouze jako výrobce zařízení pro Windows 8 a Windows Phone 8, ale zejména jako silný hráč v oblasti datových center. Trend ve firmách, kde je Dell v počítačích stále obrovsky silný, je takový, že společnosti nechávají zaměstnance nosit si vlastní zařízení (většinou je to Apple a Android) a ta pak spravují pomocí serverových technologií. Roste rovněž využití počítačů, jež jsou provozovány v datových centrech a zaměstnancům doručovány na dálku přes síť.

Dell je v tomto ohledu dobře vybaven. Microsoft to vidí a se svým serverovým softwarem se chce díky Dellu do datových center a cloudů více tlačit. Oba partneři každopádně mohou dělat zajímavé věci také ve spotřebitelské oblasti. Toto „spojení“ je často označováno za podobný krok, jako když Google koupil mobilní divizi Motoroly. Microsoft s tabletem Surface ukázal, že má ambice vyrábět vlastní hardware, a s Dellem by to mohl pojmout ve velkém. Redmond není spokojen s kvalitou hardwaru svých partnerů pro Windows 8 a díky výrobní a distribuční síle Dellu by je mohl dotlačit k lepším výsledkům.


Čtěte také:

Dell chce do soukromých rukou

BRAND24

Do převzetí Dellu se chce zapojit Microsoft

Společnost Dell se stáhne z burzy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).