Menu Zavřít

Jan Sedlák: IT událost roku

30. 7. 2012
Autor: profimedia.cz

Pro běžného pozorovatele nejsou společnosti dodávající technologie pro datová centra zřejmě příliš výživným čtením a na vystoupení šéfů těchto gigantů se po nocích nedívají zástupy diváků jako na vystoupení Steva Jobse při představování nových iPhonů a iPadů. V datových centrech nenaleznete krásné nové dotykové hračky, ale pouze řady hučících serverů, které si spolu něco „povídají“.

Jsou to ale datová centra a hardware a software je pohánějící, co vůbec všem těmto chytrým zařízením, facebookům, twitterům, youtubům, Angry Birds a dalším populárním službám umožňuje fungovat. Bez moderních datových center by prakticky nic z toho, co nyní běžně využíváte, nefungovalo. A do budoucna bude jejich důležitosti ještě výrazně narůstat.

A proto se nezdráhám říci, že IT událostí letošního roku je před pár dny oznámená akvizice mladého startupu Nicira společností VMware, která za odkup zaplatila více než čtvrtinu svých ročních příjmů. Tento obchod s největší pravděpodobností změní to, kudy se datová centra budou v dalších letech ubírat.

VMware už jednou trh změnil, když přišel se softwarem, který na fyzických serverech umožnil vytvářet servery virtuální. Díky tomu tak například místo 40 serverů stačí koupit server jeden a k tomu speciální software. Náklady na provozování datových center pak výrazně klesnou. Jen pořízení serveru vyjde i na stovky tisíc, do toho napájení, chlazení, montáž, správa a další.

BRAND24


Čtěte také: IT akvizice roku: VMware kupuje startup Nicira


A s Nicirou chce VMware měnit trh znovu. Tato technologie prakticky dělá totéž, co výše popsaný příklad, ale namísto serverů dokáže virtualizovat sítě, tedy tu část center, po které proudí data. Scénář má být stejný: místo většího množství síťových „krabiček“ a optických kabelů se pořídí hardwaru podstatně méně a síťová komunikace se pak vytvoří virtuálně pomocí softwaru. Cisco, HP, Dell, Juniper a další výrobci síťových komponent si uvědomují, že se hardware stává čím dál větší komoditou a začínají také investovat do softwaru. V byznysu o datová centra startuje nová vysoká hra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).