Menu Zavřít

Jan Sedlák: Hloupá média, neschopný stát a vysmátí hackeři

7. 3. 2013
Autor: profimedia.cz

Odborníci i neodborníci všeho druhu poslední týden v médiích popisují své analýzy současných DDoS útoků, PR agentury bombardují média vyjádřeními svých bezpečnostních expertů a pomalu se zdá, že Česko je na pokraji strašné kybernetické války a že internetová infrastruktura bude brzy vyřazena z provozu. Až moc nápadně to ale připomíná mediální cirkus, který se spustil při nástupu skupin Anonymous a později LulzSec.

V té době média rovněž šílela, analyzovala, debatovala a strašila. Šéfové kybernetických ochran svolávaly bezpečnostní týmy a jednalo se. Na pozadí toho všeho ale byla skupina převážně mladých lidí, která se svými eskapádami a reakcemi okolí jednoduše bavila a na IRC si posílala další a další odkazy na články s šílenými teoriemi a vážnými prohlášeními. Pro základní informační balíček si stačí zajít do nejbližšího knihkupectví a pořídit si do češtiny přeloženou knihu Jsme Anonymous. Na festivalu Jeden svět je případně k vidění dokument We Are Legion.

Neschopný NBÚ

Společně s tím se nejenom na sociálních sítích rozjela diskuse, že český stát totálně zaspal a není schopný s DDoS útoky vůbec nic dělat. Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) při Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je absolutně bezzubé a jediné na co se zmohlo, je vydat prohlášení, aby napadené organizace začaly spolupracovat. Na úterý je svolána schůzka, kde se bude dál debatovat a mluvit.

Včerejší Hospodářské noviny správně upozornily na to, že nástupní plat kybernetických zaměstnanců v NBÚ činí 27 tisíc hrubého. To je sice vzhledem k reálné průměrné české mzdě zajímavý peníz, žádný skutečný odborník přes kybernetickou bezpečnost za něj ale pro stát pracovat nebude. Ten si vezme mnohonásobně více v soukromém sektoru.

Roční rozpočet NBÚ na tyto aktivity je něco málo přes 60 milionů korun, což jenom dokresluje to, jak mizivý zájem česká vláda o prakticky veškerou digitální agendu projevuje. Jediným výsledkem „snažení“ státních zastupitelů v IT jsou nefunkční a předražené systémy a zbytečně vynakládané peníze na podezřelé zakázky. Těch 60 milionů v tomto kontextu představuje pouze směšně malou částku.


Čtěte také:

Cílem kybernetických útoků je většina firem. Málokdo to ale přizná

Svět je v kybernetické válce. Hackeři jsou nejlevnější zbraně


Budování NCKB navíc není u konce (hotové má být do roku 2015 a bude zaměstnávat kolem 30 lidí) a na zákoně o kybernetické ochraně se teprve pracuje.

BRAND24

Na druhou stranu, aktuální DDoS útoky byly vedeny převážně na soukromé firmy, které se v prvé řadě musí chránit samy a na dopadení pak případně spolupracovat s policií. Pokud o to mají zájem. Proč (případně do jaké míry) by měl stát být zodpovědný za to, že nějací útočníci napadnou servery soukromé webové firmy či bankovní instituce v soukromém datovém centru? Proč by měl být NBÚ pranýřován za neschopnost, když se firmy do spolupráce s ním nijak nehrnou?

K útokům na servery českých médií snad jenom na závěr příspěvek z Twitteru hackerské skupiny Czechurity: „You are powerless… silly media.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).