Menu Zavřít

Jan Sedlák: Dell potřebuje klid. Ten na burze nemá

8. 2. 2013
Autor: Redakce

Dell se za vydatného přispění investorů nakonec skutečně stahuje z burzy. Na celkové odkupní částce 24,4 miliardy dolarů se kromě zakladatele Michaela Della a investičního fondu Silver Lake Partners podílí také skupina čtyř velkých investičních bank a Microsoft, kteří kupujícím poskytli půjčky. Pro samotný Dell je odchod z veřejného obchodování mimo dohled lačných investorů ten nejlepší možný krok.

Dellu je velmi často podsouváno, že nezachytil nástup tabletů a prodeje jeho počítačů neustále klesají – ze světové jedničky je nyní s necelými 11 procenty trojka na trhu. Ano, toto Dell skutečně nezvládl, ale to ani žádný z jeho konkurentů.

Tradiční výrobci počítačů nejsou Apple, který v „jednom domě“ vyvíjí software, hardware i služby. Dell a další vyrábějí „krabice“, do nichž dávají to, co je na trhu – procesory a čipy od Intelu, operační systém od Microsoftu. Inovace ve skutečnosti nejsou ani tak v rukou Dellu a jemu podobných, ale právě v rukou Microsoftu a Intelu. A oba tito hráči dodali technologie pro tablety pozdě.

To ale v případě Dellu vůbec není podstatné. Firma už zhruba přede dvěma lety jasně deklarovala, že není počítačovou společností a svou budoucnost vidí v technologiích a službách pro datová centra. Počítače jsou pouze tradiční doplněk prodejů zejména pro firemní zákazníky. Stále sice tvoří nadpoloviční většinu příjmů Dellu, tak to ale nemá zůstat napořád.

Cíleně. Koncová zařízení jsou byznys s nízkou marží a náladovými spotřebiteli. Dell chápe, že všechny ty iPady a další hračky jsou dnes prakticky neustále připojené k internetu, jehož data proudí právě přes datová centra. Chytré krabičky „žijí“ v rukou spotřebitele, ale neméně i v datových centrech. Čím více krabiček se prodá, tím více vyroste datových center a cloudů.

Dell zejména v posledním roce do přesunu k datovým centrům významně investoval a za miliardy dolarů skoupil desítku společností. Plánovaný obrat je ale dlouhodobou záležitostí a na to současní akcionáři nemají trpělivost. Burza funguje hlavně na krátkodobých kvartálních výsledcích a ty jasně ukazují, že Dellu klesají prodeje tradičních strojů.

Odchod z burzy tak pro Dell představuje zejména klid. Společně se strategickými investory bude moci svůj přerod uskutečnit bez zdržujících zásahů zvenčí. Firma je na dobré cestě – oblast serverových technologií roste každý kvartál o více než deset procent.

Tradiční texaská společnost si zároveň velmi dobře vybrala partnera. Silver Lake Partners nejsou v IT byznysu žádní nováčci. Před několika lety od eBaye odkoupili tehdy problémový Skype, nasměrovali ho na správnou cestu a nakonec jej prodali Microsoftu za 8,5 miliardy dolarů.


Čtěte také:

HP: Dell to teď kvůli dluhům bude mít těžké a my toho využijeme

BRAND24

Budoucnost Dellu: stáhne se z burzy a zkusí rozšířit podnikání

Investoři stahují Dell z burzy. Je mezi nimi i Microsoft


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).