Menu Zavřít

Jan Sedlák: Apple ukázal, že nespí. Ani v oblacích

12. 6. 2013
Autor: Profimedia.cz

Apple na pondělní předváděčce novinek udělal přesně to, co potřeboval. Uťal spekulace o tom, jestli firma ve své novodobé éře po odchodu Steva Jobse ještě umí inovovat a překvapit. Umí. Představitelům společnosti se zároveň podařilo Apple posunout do čela technologických debat díky oznámení nové verze mobilního operačního systému iOS 7.

Tu uživatelé získají už během několika měsíců. A systém se poprvé od vydání původního iPhonu zásadně změnil.

Debaty o tom, zda je nový design iOS dobrý a použitelný, jsou prozatím předčasné; bude nutné počkat na finální verzi a reálné nasazení na mobilních strojích. Už na dostupných obrazových materiálech je nicméně poznat, že Apple do sebe vstřebal kombinaci mnoha prvků z Windows Phone i Androidu. Technologická komunita na sociálních sítích už také začala vymýšlet nové názvy jako „Windroid“, „Andphone“ a podobně.

Apple ovšem zároveň ukázal, že stále umí také hardwarový design. Nový stolní počítač Mac Pro už není velká krabice, ale malá černá „roura“ s velice důmyslně promyšleným rozestavěním vnitřních komponent. Inovace se objevily také u nových MacBooků Air, které mají na baterii vydržet přes deset hodin. To je ovšem z velké míry dáno novými čipy od Intelu, které takovou výdrž umožňují.

V diskuzích o novém iOS a Macu Pro nicméně zapadl jeden méně nápadný, ale zato velmi důležitý poznatek – Apple zásadně využívá možností svého cloudu a většina inovací s ním nějakým způsobem souvisí. Služba (nebo spíše platforma) iCloud už má přes 300 milionů uživatelů a dosud odbavila 7,4 bilionu takzvaných „push“ notifikací, které doručují do zařízení zprávy z iMessage, Facebooku a podobně. Cloud se stává pro Apple stěžejním bodem pro spolupráci jeho zařízení, systémů a služeb a postupně se na něj vrství nové funkce.

Nová verze systému Mac OS X pro počítače bude mít například mapovou aplikaci, která bude plně synchronizována s mobilní verzí. Pokud si tedy například naplánujete na svém Macovi cestu, automaticky ji budete mít i v iPhonu a iPadu. Vše díky cloudu. Stejně tak se budou synchronizovat informace z webových prohlížečů. A cloud využívá i nově představená služba iTunes Radio pro poslech hudby.

Z cloudu vychází rovněž služba, jež nedá spát konkurentům z Microsoftu a Googlu. Dlouho se čekalo, až Apple představí novou verzi kancelářského balíku iWork, který na Mac OS konkuruje Office. Nová verze nakonec není tradiční aplikací, ale produktem běžícím opět v cloudu a webovém prohlížeči. Nové iWork si tak může v prohlížeči spustit zdarma kdokoli a vytvářet v něm texty, tabulky a prezentace. Oblast produktivních aplikací na webu už teď dělá dosavadním hegemonům z Microsoftu vrásky kvůli Google Docs. Nové iWork tyto vrásky ještě prohloubí.


Čtěte také:

Apple už není tak cool jako dříve, hodnotí záplavu novinek experti

BRAND24

Apple představil nové systémy, software i počítače

Apple rozvazuje pevné pouto s Foxconnem, levný iPhone vyrobí konkurence


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).