Menu Zavřít

Jan Kovalovský: Banky si hrají a euro trpí

30. 11. 2015
Autor: čtk/AP

Stupňující se nervozita eurových býků před zasedáním ECB, které se koná tento týden, napomáhá americkému dolaru. Euro tak i nadále pomalu, ale jistě ztrácí pevnou půdu pod nohama, když minulý týden (a potřetí v tomto roce) oslabilo pod hladinu 1,0600 EUR/USD.

Jen za posledních třicet burzovních dní dokázal dolar posílit zhruba o sedm procent. Eurobýci se obávají oprávněně, poté co ECB upozornila na dva klíčové „strašáky“. Jedním z nich je zpomalující ekonomika Číny a druhým finanční stabilita dalších trhů, jako jsou Rusko, Španělsko, Řecko či Brazílie. Je tedy více než pravděpodobné, že ECB bude muset i nadále a více sanovat ekonomiku levnými penězi.

Po zasedání ECB nás v prosinci čeká zasedání Fedu. Americká centrální banka má pro utažení měnové politiky klíčová makročísla na potřebných úrovních, a proto je zde velmi pravděpodobné první zvýšení úrokových sazeb po pěti letech. Máme tu tedy další impulz, jak vyhnat eurobýky ze svých pozic. Má ve sledu událostí euro šanci na korekci?

Krátkodobě by zřejmě mohlo dojít i k posílení eura. Po zasedání ECB například budou druhý den zveřejněna data z trhu práce v USA za měsíc listopad. V říjnu došlo k výrazně pozitivnímu překvapení v počtu vytvořených pracovních míst. Pokud se tato situace nebude opakovat, mohlo by to krátkodobě podpořit euro proti dolaru. Korekce by se tedy mohla odehrát v aktuálně širokém obchodním kanálu, aniž by došlo k obratu celkového trendu oslabování eura.

Autor je vedoucí Patria Forexu


Čtěte také:

BRAND24

Americký dolar posiluje, ke koši měn stoupl nejvýše za osm měsíců

Euro je vůči dolaru nejslabší za posledního tři čtvrtě roku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).