Menu Zavřít

Jan Korb: Americký trh práce napoví

9. 2. 2015
Autor: M-1 Rail

Ačkoli americká ekonomika již nepředstavuje jediný a nejdůležitější zdroj globálního ekonomického růstu, nadále zůstává dominantním ukazatelem možného vývoje globální ekonomiky.

Poslední ukazatele ekonomického růstu v USA vykazují růst o 2,6 procenta na mezičtvrtletní úrovni a 2,4 procenta na meziroční úrovni. Americká ekonomika roste v průměru o dvě procenta ročně již od roku 2009, kdy byla zaznamenána poslední recese (pokles HDP). Současný růst pak zároveň zvyšuje poptávku na trhu práce po nových zaměstnancích, což stlačilo míru nezaměstnanosti k úrovni 5,6 procenta (poslední údaj z prosince 2014). Míra nezaměstnanosti ve svém minimu činila 3,8 procenta v roce 2000 a 4,4 procenta v roce 2007.

Oba tyto roky, kdy se míra nezaměstnanosti pohybovala na minimálních úrovních, provázela situace, kdy se akciové trhy pohybovaly na svých několikaletých maximech.

V okamžiku, kdy došlo ke zlomu situace na trhu práce po předchozí stagnaci (nezaměstnanost několik měsíců dále neklesala), došlo k obratu dlouhodobého trendu a k nástupu medvědího trhu. Současná úroveň nezaměstnanosti sice nedosahuje rekordních úrovní z předchozích zlomových let, ale zároveň je výsledkem mimořádných opatření Americké centrální banky (FED), která situaci na trhu práce označuje jako blízkou svému potenciálu (omezený prostor pro další pokles nezaměstnanosti, bez dodatečných inflačních tlaků).

Další možný pohled na trh práce je prostřednictvím počtu opakovaných žádostí o pracovní podpory, ty se opět pohybují na úrovních dlouhodobých minim zhruba 2,4 milionu měsíčně (konec roku 2014 i hodnoty z roku 2006; v roce 2007 počet opakovaných žádostí dosáhl vyššího počtu proti roku 2006, ačkoli celková nezaměstnanost ještě klesala). Počet opakovaných žádostí o pracovní podpory pak stagnuje od loňského září a minimálně naznačuje lokální vyčerpání potenciálu trhu práce.

V USA se navíc nacházíme v situaci, kdy Fed ukončil program odkupu aktiv (v lednu zahájila ECB) a v letošním roce se chystá zvyšovat úrokové sazby. Výsledkem může být zvýšená opatrnost před dlouhodobě orientovanými nákupy a sázkami na pokračování několikaletého růstového trendu. Vyloučen totiž není ani letošní celkový pokles na akciových trzích.

Autor je senior makléřem obchodování s cennými papíry Patria Finance


Čtěte také:

BRAND24

Trh práce v USA stále rekordně roste, v lednu vzniklo čtvrt milionu míst

Americká ekonomika prudce přibrzdila tempo růstu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).